måndag 6 juli 2009

Syrseqigong


Sovmorgon till 9:30. Härligt att kliva upp och veta att dagen inte är inrutad av klockan. Jag är stolt över att mina döttrar sovit länge och laddat kroppen med ny energi. De har två växlar. On och off.
Innan lunch cyklade döttrarna uppför backen och fram till lekparken. En ny och estetisk park full med möjligheter att kliva, springa, balansera, rutscha, gräva, dricka och kissa. Fantasin har inga gränser. Detta kommer att bli döttrarnas andra hem och ett ställe för mig att sitta och förkovra mig med en bra bok. Vi lyckades leka en halv timme i hettan innan hemmets luftkonditionering kallade. Kroppens värmereglering behöver justeras om till asiatiskt klimat. Underbart med sol och värme jämfört med den nattfrost som Finland bjöds på i bästa högsommartid.
Idag var det permiär för tvätt/torkmaskinen. Den tvättar upp till 9 kg för att sen torka byket. Kläder förbrukas minsann i rask takt eftersom svetten fuktar ner plaggen. Första mötet med tvätten blev muntert. Maskinen inleder tvättprogrammet med en klassisk trudelutt och avslutar med ett annat klassiskt stycke. Ingen behöver gå och hänga läpp över att det är bykdag.
Till middag serverades bläckfisk. Igen en fenomenalt god matupplevelse. Jag är glad över att ha möjlighet att tillreda mat av den mängd färska råvaror som affärerna erbjuder. Det är sällsynt att kött, fågel eller fisk säljs indränkt i marinader. Det ekologiskt tänkande som lever i mig vill inte köpa mat fullproppat med tillsatsämnen.
Återvinning är utomordentligt organiserat i detta befolkade land. Alla plastflaskor återvinns (ingen pant), ägg-, liksom mjölkkartongerna var för sig samt allt plast som följer med köttförpackning, sushilådor etc. Varje tisdag och torsdag hämtas sopor som kan brännas. Onsdagar och fredagar sopor som inte går att bränna. För att landfolket inte ska ha ett slit och slängsystem är man tvungen att betala t.ex. 30€ för att slänga en dator. Det gäller att redan vid ett inköp tänka efter hur varan återvinns i ett senare skede.
Vattenförbrukningen är även ekologiskt genomtänkt. När man spolar finns en vattenkran med lavoar utplacerad där vi nordbor är vana med att trycka för att spola. Efter toabesöket tvättas händerna i vattnet som sedan återvinns till nästa spolning. Nämnas bör att toa och badrum är separerade. Helt logiskt egentligen. Varför placera hemmets "smutsigaste" rum med det "renaste"?!
Under kvällen hade jag möjlighet att ensam kliva ut på terassen och öva qigong, eller syrse-qigong. Där stod jag och blundade och fick lyssna till hundratals syrsors sång medan energin strömmade in av de olika qigongövningarna. Magiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar