söndag 20 september 2009

Aqua metropolis

Stirrande söndag. Ashtangayogan hade idag tyngdpunkten på grundteknik. Ett mindre svettframkallande pass, men ack så viktigt. Slarv i yoga innebär smärta förr eller senare. Medan vi kämpade med navasana berättade läraren: för att ta båten (navasana) till sluthamnen för att finna ro, får ni räkna med en stormig färd. Maglåset har en tendens att inte orka fram till slutmålet än så länge. Övning ger färdighet.
Yogashalan ligger strax intill Tenjinbashi-suji, en taktäckt 2.600 meter lång oas med småaffärer. Det skulle bli familjens utflykt dagen till ära. Ströva omkring och njuta. Vid affärsslingans början fick våra ögon syn på vattenutställningen, Osaka aqua metropolis. En 52 dagars utställning om livet vid en flod. Dit styrdes vagnen och det blev istället dagens strövarplats.
Vi har fått se japanernas ekologiska konstverk i alla dess otänkbara former. Döttrarnas favoritkonstnär hemma i Finland skulle säkerligen ha uppskattat denna tillställning. Slitna fotbollsskor var ihopsydda till ett "koskinn" (mattan som finns i en del vardagsrum). Klädhängare bildade det ena vackra konstverket efter det andra. Plastflaskor var ihoplimmade till stora båtar. Väggfasader av gjutna handavtryck. Gamla leksaker sammanplockade till diverse figurer. T.ex. som dinosaurien nedan.
Döttrarna lekte i sandlådan som de aldrig sett sand förut. Där fick vi beundra sandkonstverk av kända världsbyggnader. Vilken skicklighet!
I en monter fick döttrarna själv vara konstnärer. De serverades en 1 meters cellofanbit. På den fick de måla med vit färg. Sen knöts tre ballonger fast i konstverket och fördes i ett mörkt rum. I mörkret såg det ut som svävande vita figurer. Eller gumma och hus i Äldstingens fall. Regndroppar på en låda för Yngstingen. Fantastiskt vackert av enkla medel!
Vår kulturella dag bringade inte bara stirrande blickar hos oss vuxna utan även för våra diamanter.

3 kommentarer:

  1. Navasana, Konstigt - just den jobbade jag jättemycket i, idag.
    Har redan träningsvärk i magen.

    SvaraRadera
  2. Navasana - en smärtsam njutning. När man gör den 9 gånger (som vi fått lära oss att man egentligen ska) då känns den :)

    Japan - vill också resa dit! När jag läser dina beskrivningar så drar reslusten igång, men än så länge får jag nöja mig med att läsa dina underbara små vardagsberättelser från andra sidan jorden! Min guru Zhander, kommer att ha kurser i Tokyo och Sapporo i slutet på nov-början på dec. Det vore en plats att åka till!

    SvaraRadera
  3. Tack för Navasanakommentarerna! Tillsammans är vi starka!
    Alexandra: Dina kommentarer kommer nog fram, men inte genast. Fortsätt att skriva som förr.
    Annika: Tack för WS-tipset! Ska undersöka saken. Jag är fast med min yogautbildning veckoslutet 28-29.11 och 5-6.12.

    SvaraRadera