fredag 28 augusti 2009

Nursing care robot

Finurliga fredag. Yngstingen vaknade just som min älskade låste ytterdörren efter sig. Jag hann tänka tanken att yogamorgonen blir extra lång. Det hade inte Yngstingen tänkt. Hon var hungrig och ville bums ha morgonmål. Magen är inte glad, brukar hon uttrycka. Yogandet blev av i bokform. Bägge satt vi på golvet och tittade på asanas från yogaböcker.
Äldstingen som hade ledigt från skolan spenderade dagen ensam med mig. Hon och jag. Vi begav oss för att shoppa. Uppmärksamheten hon fick gjorde att det nästan lyste om henne. Bl.a svininfluensan sände oss på inköpsuppdrag. Nu har Yngstingens skola infört tuffare hygienkrav. Förutom att händerna ska bada i alkohol vid in- och avhämtning ska barnen nu ha med sig en mugg. Nästa vecka får barnen undervisning i hur man gurglar. Upprepade gånger om dagen ska alla gurgla och desinficera händerna. Dagligen ifylls en lista på barnens temperaturer. Numera har de egna healthcards. Förutom temperaturen ska även ett antal frågor besvaras t.ex. do you have a sore throath? Redan från barnsben är det viktigt att lära sig ta hand om hygienen. Likväl önskar jag att det lämnar utrymme för även annan inlärning.
Idag hade Yngstingens klass tillverkat mobiler med inspiration från ramsan Little boy blue.
Little Boy Blue, come blow your horn.
The sheep's in the meadow, the cow's in the corn.
Where is the boy that looks after the sheep?
He's under the haystack, fast asleep.
Från mobilen hängde en trumpet, en ko och ett får. Allt för att få barnen med i svängarna och uppnå den bästa förståelsen.
Med respekt för den allvarliga influensan har japanerna tillverkat en sköterskerobot. Hon väger 180 kg och har en längd på 140 cm. Sköterskan kan mjukt och försiktigt lyfta en patient ur sängen och till rullstolen. Roboten kommer ut på marknaden först 2012. Får hoppas att svininfluensan är ett minne blott tills dess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar