söndag 9 augusti 2009

Suzuka 2009


Smarriga söndag. Jag tassade upp för att åka iväg på parkyoga i arla morgonstund. Same procedure every time, det regnade. Det vara bara att kliva tillbakas under täcket för att vakna två timmar senare, konstigt nog, ännu tröttare.
Ashtangayogan förverkligades i alla fall. I yogastudion vore det önskvärt att ha himmelen som tak med en stormstyrka som drar förbi och svalkar våra svettiga kroppar. Jag lyckades få fönsterplats. Trots vindpusten från fönstret och fläkten rakt ovanför huvudet kunde jag ha simmat fram i svett. Den ena yoginin efter den andra fick en mörkare nyans på sina kläder. Mycket slagg fick vi avverkat och nya tekniker inlärdes. De manliga yogisarna har en fördel i ashtangan. Med sina armstyrkor lyckas de avancera i snabbare takt. Kvinnorna har dock en benägenhet att vara vigare. Vinyasa upprepas hela 72 gånger i den första sekvensen med den fördelen att armstyrkan samtidigt byggs upp. Dagens nya yogini hade anlänt till Osaka för tre dagar sedan från Trinidad. Även hon hade innan flytten lyckats hittat denna yogastudio via nätet. En samlingsplats för utländska yoginis. Jag lyckades dessutom träffa studions irakiska ägare, efter ett flitigt mailande under de senaste månaderna. Ser framemot att få ta del av hans yogafilosofi under yogautbildningen.
Hemma väntade en smarrig sushitallrik och kaka för att fira veckans körkortslycka. Vi firade även något annat fick jag veta. Min älsklings ögon tindrade när han bekräftede att han lyckats få tag i biljetter till formulatävlingarna i Suzuka i oktober. Hans mångåriga bilsportintresse bär äntligen frukt. Nu har vi chans att närvara vid F1 tävlingarna endast 150 km borta. Tidig morgon som sen afton har han följt med tävlingarna via tv-rutan, men nu live. Våra åskådarplatser finns vid 200R, den bortre raksträckan. Med en jätteskärm rakt framför att följa med för att komplettera det som inte ögat når. Tills dess ska hörselskydd vara inköpta för hela familjen.
I Finland uppskattade vi att få avslappning i bastun. Här fungerar badet som vår avslappningsoas. Enskilt eller tillsammans. I kväll fick döttrarna en praktisk undervisning i Archimedesprincipen av en fysiker till pappa. Vi testade hur vattennivån ändrade i takt med att en i taget steg upp ur badet. Äldstingen tillämpade principen genom att tillföra badbollen. Inte flytande på vattenytan utan som densitetsökare under sin 18,7 kilos kropp.

3 kommentarer:

  1. Det låter spännande med shalan, häftigt att den är så internationell.Vad heter studion?

    SvaraRadera
  2. Heej tack för lyckönskningar:-)
    den där sushin ser fantastisk ut!
    Kraam

    SvaraRadera
  3. Ägaren valde för 2 år sedan att skapa en internationell studio för att de som inte kan japanska ska känna sig hemma vid Spirit yoga studio. De japanska yoginis som deltar har dock i sin tur svårt att förstå lärarnas engelska. Ashtangaläraren har yogat i 9 år och drar även mysoreklasserna. Bara jag börjar lära mig kommunicera bättre på japanska ska jag testa andra yogaställen, det kryllar av dem.

    Sushin var fenomenalt god.

    SvaraRadera