lördag 8 augusti 2009

Hanabi


Lyckliga lördag. Äldstingen hade på förmiddagen det årliga läkarbesöket inför skolstarten. Allt var i ordning. En privat klinik, med en läkare som talar hygglig engelska kostade oss 25 €. Hur mycket sjukförsäkringskortet täckte blev inte utredd. Turligen har Äldstingen lärt sig kissa ute på gräsmattan från barnsben. Därmed utfördes urinprovet i en traditionell japansk golvtoalett med bravur.
Döttrarna valde att plaska vid badstället med sin pappa denna heta augustilördag. En ypperlig oas för familjer att roa sig vid utan att "smälta bort i solen". Själv passade jag på att öva qigong ute på terassen och koncentrera mig på meditationsstuder i ett tyst och svalt hus.
Kvällen bjöd oss ytterligare på en upplevelse för livet. I 35 graders värme fick vi uppleva en 50 minuters fyrverkeritillställning. Med 380.000 japaner stod vi intill Yodogawa ån och beundrade de 3000 raketer som fräste upp i kvällshimmelen. Hanabi (=fyrverkeri) är japanernas konstverk i form av eldblommor. Speciellt "krysantem"-fyrverkerien. En festlig tillställning. Man som kvinna var iklädd sina vackraste yukatas, bomulls kimonon. Japanskorna hade dessutom mycket vackra frisyrer att beskåda. Ordningen var utomordentlig. Allt från att vi klev av tåget tills vi med folkmassan eskorterades fram till åstranden och avslutningsvis tillbakas hem. Ingen panik trots det stora antalet åskådare. Allt löpte smidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar