lördag 19 december 2009

Välbalanserade vägval

Läsande lördag.

I yogastudierna läser jag The Bhagavad Gita. Många kloka rader skrivna av Eknath Easwaran.
För att citera två verser:

Those who live in accordance with laws without complaining, firmly established in faith, are released from karma.
Those who violate these laws, criticizing and complaining, are utterly deluded, and are the cause of their own suffering.


Vi har själv möjlighet att välja våra vägar att gå. Möjligheterna finns framför oss dagligen.
Ibland inser vi att vi valt att vandra längs "fel" stig. Det går alltid att vända om och välja en annan. Valet har vi själva befogenhet över.

Innan vi flyttade till Japan fick vi ta del av många människors åsikter. Det var intressant. Bl.a följande kommentar:

Hur kan ni flytta så långt bort? Där finns jordbävningar och tyfoner.

Sant. Det är långt till Japan från Finland, speciellt med båt, 6 veckor. Med flyg 9 timmar.
Sant. Det finns jordbävningar med jämna mellanrum, senast igår. Tyfoner invaderar landet från maj till oktober.

Naturkatastrofer kan vi inte kontrollera. Oron kan vi däremot kontrollera. Vi kan själv inverka vårt tankesätt. Väljer vi att oroa oss, blir utlandskommenderingen en pina. Väljer vi att inte oroa oss, löper vardagen betydligt friare. Inte desto svårare val.

Peace can be reached through
concentration upon that
which is dearest to the heart.

-Patanjali

Vi bor i en miljonstad. Dagtid traskar 3,7 miljoner omkring i Osaka. Alla har olika åsikter och beteenden. Majoriteten sköter sig hyggligt och följer lagar och paragrafer. Vid tunnelbanan kan man se skyltar på personer som sökes p.g.a. att de brutit lagen på sätt eller annat.

En av rymlingarna har setts ströva omkring i området där Yngstingens skola ligger. Rymlingen har för ett antal år sedan mördat en ung flicka. Huvudet på tösen hittade en stackars svampplockare. Andra kroppsdelar har hittats utspridda i Osaka. Rymlingen blev inte fasttagen eftersom han satsade på skönhetsoperation. (Härborta tycks inte det endast användas för bröstförstoring, rynkborttagning eller andra ingrepp). Tydligen var inte skönhetsingreppet rymlingens väg ut till friheten eftersom han blivit igenkänd efter år av efterspaning.

Äldstingen vill ofta stanna och vänta i bilen medan Yngstingen hämtas hem, vilket hon inte tillåts. Bilen har jag glömt att låsa, liksom ytterdörren nattetid.

Igen en väg att välja. Vill vi
gå omkring med rädslan som tynger ner våra axlar och låsa in oss inom husets fyra väggar? Eller väljer vi att tro på att vi omringas av skyddsänglar, utan att vara "blonda och blåögda"?

Vårt hus i Finland befinner sig på landsbygden. Upprepade gånger har jag tillfrågats:
Är du inte rädd att bo där när din man reser mycket?

Nej. Om jag är trygg i mig själv behöver jag ingen annan. Skall jag tillbringa tiden med att gå omkring och kika i fönstren? Vettigare tidsinvesteringar finns det.

Välj själv din väg och lev!


Pain is inevitable.
Suffering is optional.


-Zen Proverb



Bilden dekorerar väggen i yogashalan.

4 kommentarer:

  1. Passande läsning idag. Vägval.
    Efter julen ska vi ta itu med pappersarbete för att byta inrikting av vårt dagliga arbete. Jag glömde att dra sladden ur motorvärmaren på bilen i morse. :-D Så kan det går då 1000 tankar snurrar i huvudet.
    Ni har gjort ett bra vägval. Njut av tiden i Japan. :-)
    Dottern konstaterade idag att hon kan skriva några japanska tecken, på riktigt. :-)

    SvaraRadera
  2. Så lika vi tänker! och så befriande det är. Det är vår inställning till livet och allt runtomkring som formar oss och ger oss kraft & mod när det behövs. Jag är jättetacksam att även jag funnit tryggheten i mej själv, skulle unna den åt många, många fler.
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Kloka ord idag från dig Sue! Allt är verkligen vägval. Man kan inte hindra saker som händer utanför en själv, men man styr alltid sin inställning. När människor säger saker som de gjort till dig för att du bor på landet eller flyttar till ett land på andra sidan jorden - så speglar det bara deras egen rädsla, tror jag. Det är vårt största problem - rädslor för allt mellan himmel och jord. Där jag jobbar är människor livrädda för att bli sjuka. Det kan uppta hela lunchrasten ibland, hur rädda många är för att få svininfluensan eller någon annan influensa eller bli matförgiftade eller.... listan tar aldrig slut helt enkelt! Men som du säger, man måste göra sitt val. Inombords! Må gott!

    SvaraRadera
  4. Cia:
    Dagligen uppskattas vi bolla med 50000 tankar. Att göra/ tänka en sak i taget är lättare sagt än gjort.
    Vi vet att ni kommer att nå framgång med ert projekt. Räkna med oss som stamkunder...när vi landar tillbakas till samma breddgrad.

    Nina: Utan tryggheten är vi vilsan i det absolut viktigaste, vår egna kropp och själ. En grundpelare som blir synlig om den är i obalans.

    Annika: Rädsla, ja absolut. Att läsa mellan raderna fascinerar mig. Vad är det som rör sig inombords hos andra -de tysta orden.

    SvaraRadera