fredag 25 december 2009

Rosa panter julgåva

Filosoferande fredag.

Idag får vi sjunga "När juldagsmorgon glimmar". Vad är det riktigt som glimmar? Snön, stjärnan, Jesusbarnet eller diamantörhängen?

Dagens jultraditioner har en helt annan karaktär än för flera århundraden sedan. Tack vare gångna tider använder vi härefter ordet julklapp. Ordet som har sitt ursprung från "klappen" på dörren innan gåvan slängdes in. Det skulle vara intressant att se minen på barn födda under detta århundrade när de skulle få en halmdocka eller vedträ som julklapp. Mycket av gåvotraditionen beror på hur vi vuxna agerar.



Nu under juletid kan det vara lämpligt att reflektera över sin egna givmildhet. Vi tänker inte alla enligt samma tankebanor. När vi föds har vi en uppfattning hur saker och ting hänger i hop. Vi har alla en egen teori. I The Bhagavad Gita indelas givmildheten i följande kategorier:

Giving simply because it is right to give, without thought of return, at a proper time, in proper circumstances, and to a worthy person. (Sattwic giving)

Giving with regrets or in the expectation of receaving some favor or of getting something in return. (Rajasic giving)

Giving at an inappropriate time, in appropriate circumstances, and to an unworthy person without affection or respect. (Tamasic giving)

Vilken inställning har vi och vad ger vi i arv åt våra barn?

Är dyra julklappar mer värdefulla än billigare? Stora paket mera attraktiva än små? Hårda gåvor mer tilltalande än de mjuka? Ska julfriden gå till att med ljus och lykta leka poliskommissarie Clouseau och söka efter diamanten Rosa Pantern?

3 kommentarer:

  1. Tror som du att det är viktigt att reflektera över hur vi ser på gåvor och speciellt kring jul. Samtidigt lever våra barn här och nu och det vore märkligt att inte ge julklappar som är aktuella nu. Men måttfullhet är också en dygd :) Vi har försökt ge familjen en julklapp, t ex en diskmaskin. Det var välkommet för alla :) God fortsättning!

    SvaraRadera
  2. Sant så sant -Här och nu, inte medeltiden.
    Har förstått att spikmattan har varit årets julklapp i Norden. Den rekommenderar jag mer än varmt till alla. Jag tror också att det är en gåva som "de flesta" uppskattar och hoppeligen kommer att använda.
    För de japanska barnen är en enhjuling mycket populär nu. En kreativ gåva som inte bara bygger upp konditionen utan även koncentration och skicklighet.

    SvaraRadera
  3. God fortsättning på julhelgen! Vilken fin julmiddag ni hade! Här intervjuades barnen om vilka tre rätter som är ett måste på julbordet. Summan av tre barns önskan var kokt potatis, skinka, köttbullar och gravad lax. :)

    Tack så mycket för julförsändelsen! Av bilden att döma hoppas jag att vår försändelse också kommit fram. Oron växte när det visade sig att vägen från Åland är längre än från Japan... Tidsmässigt. (Barnens premie för jultidningsförsäljningen) Tänkte i mitt stilla sinne att man får vara glad om paketet är framme till kusinens födelsedag...

    Från OSS alla till ER alla en riktigt varm JULKRAM! // Lena

    SvaraRadera