tisdag 19 januari 2010

Tonårsyoga

Trotsiga tisdag.

Rektor för middle/highschool bor i detta stiliga terrakottafärgade hus en bit från skolan. Han tog emot min Älskade i mars och presenterade ramarna för den internationella skolan. Efter en 10 års Japanperiod söker rektorn sig i höst vidare till utmaningar i Europa.






Alla har tydligen inte uppskattar rektorn beslut. Hans garagedörr har fått en annorlunda nyårsprydnad. Vem som ligger bakom dådet är inte så svårt att räkna ut. Infödingarna är det knappast eftersom graffiti inte förekommer i den vanliga japanska gatubilden.

Under tonåren har hormonerna en tendes att spela spratt och i värsta fall ge sig uttryck i våldsamheter. Orsakerna till trotsigt beteende är många.



Yoga är en ypperlig terapiform för ungdomar (eller annan åldersgrupp). Yogan ger dig verktyg att hantera känslomässiga stormar.

1. Tack vare yogan lär man sig att känna igen problem och hitta lösningar. Självanalys löser många knutar.

2. Genom att meditera lär vi oss att fokusera och stilla sinnet. En tonåring är inte alla gånger kapabel att koppla ihop vad som känslomässigt utlöst ilska.

3. Yogan utvecklar inte endast inre frid utan ger även en ökad självkänsla. Identitetsproblem tenderar att ge huvudbry till en stor skara tonåringar.

4. Att hantera inre konfliker tar tid. Alla tonåringar är inte språksamma eller öppna för att gå i terapi där det krävs muntlig framställning. I en yogaklass fokuserar alla på sitt innersta i tystnad.

Nu återstår det att invänta hur eleverna i elementary school reagerar när deras rektor lämnar skolan efter en 8 års period. Skolan löser problemet med att slå två flugor i en smäll. Den efterträdande rektorn kommer att ansvara för alla skolans årskursnivåer. Det fantastiska är att Head of school (han som bossar över rektorerna) erbjuder föräldrarna möjlighet att intervjua rektorskandidaterna innan valet sker.

5 kommentarer:

  1. Tror jag i vissa lägen själv är som en tonåring inuti :) och då funkar yogan perfekt.

    Det du skrev om två fullmånar i ditt förra blogginlägg - kom mig inte för att kommentera men har tänkt på det. Så fantastiskt kraftfullt! Och Shakti, det skulle jag vilja lära mig mycket mer om. Min guru Zhander har pratat om Shakti i Chakran, men det är en helt annan historia!
    Allt gott!

    SvaraRadera
  2. Tänkvärt att läsa om yoga och ungdomar. Har ju själv en tonåring i huset.
    K heléne

    SvaraRadera
  3. Yoga borde va ett måste i skolan oxå!

    SvaraRadera
  4. Annika: De feminina chakran är Swahisthana, Anahata och Ajna. I dem rotar sig vår kvinnliga klokhet. Energin dras in, vi kyls ner.
    I de övriga chakran hittas den manliga dominansen och energin dras ut, vi värms.

    Heléne: När/ om det krisar till sig med hormonkollisioner så kan du visa ditt stöd genom att tillsammans gå raka spåret till en yogastudio. Så småningom börjar samarbetet inombords att fungera för att sedan slå ut i blom.

    Daniel: Min 3-åriga lillfröken har yoga 1-2 gånger i veckan i dagis. Korta pass, men bättre än ingenting. Genom att i unga år införa yogan får de redskap att hantera framtida problem/kriser.

    Det blir ett och annat samtal till Pedagogiska fakulteten/ Utbildningsstyrelsen väl vi flyttar tillbakas till hemlandet. Läroplanen bör få en förändring.

    SvaraRadera
  5. Hej igen! Ja, det är spännande att ha Yoga med små barn. Har själv haft
    Yoga med 3-4 åringar på min förskola där jag arbetar. Skulle kanske fortsatt med det.....K heléne

    SvaraRadera