tisdag 26 januari 2010

Mochitsuki

Tuggande tisdag.

Yngstingens skola ordnade idag Mochitsuki (risbultning). Detta är en mycket traditionell japansk risceremoni. Hela dagen lång har barnen fått samarbeta med att hamra ris.

En del förberedelse krävs av det speciella klibbiga riset. Riset ska dra sig i vatten över natten för att sedan kokas. Det kokta riset bultas med en träklubba i en mortel, usu. Regelbundet vattnande och bultande skapar ett ännu klibbigare ris. Slutligen formas risdegen, till en fyrkant eller en oval riskaka, mochi.

För oss som vill äta, men inte bulta, finns dessa riskakor att köpas i affären. Av tradition äts mochi speciellt mycket under nyårsfirandet. Vår familj föredrar att grädda dem i mikron ett antal minuter på var sida tills de sväller ut 2/3. Därefter viker vi noriblad runt och doppar läckerheten i soja.

Riskakan har en segare konsistens än tuggummi. Det gäller att inte ha löständer eller lösa tänder. Årligen sker dödsfall när japaner misslyckas med att svälja ner mochin.

Mochi passar bra att skära i mindre bitar och använda som ingrediens i soppor. Den sötare varianten av mochi färdigställs genom att rulla den mikrovarma kakan i socker och svartbönsmjöl. Vid framställningen av riskakan kan olika smaker tillsättas t.ex. jordgubb. Även dessa "efterrätts"mochi kan inhandlas i affären. En tacksam produkt för glutenallergiker.


2 kommentarer:

  1. Mmm säger jag med.
    Det är en smak- och tuggupplevelse som bör testas.

    SvaraRadera