torsdag 7 januari 2010

Detoxyoga

Tillfrusna torsdag.

Ett nytt moment till morgonrutinen infördes idag. Skrapa bilrutorna. Ett vackert ismönster täckte framrutan. Nöden har ingen lag, Baksidan av kammen fungerade lika effektivt som en isskrapa. Återstår att se om det förblir en engångshändelse eller inte...kamskrapan liksom frostade bilrutor.

Enligt den äldre säsongkalendern inföll Shokan igår. Det betyder att vintern för med sig en svag kyla. Märkbart. Det känns som om nordanvinden skulle ha flyttat hit. Luften är rå och kall. Vid soluppgången visar termomentern 0 grader för att under dagen kliva upp till +4. Blommorna blommar och fåglarna kvittrar. Detta är vinter i Osaka.

Idag den 7. januari äter alla japaner 7 örter med risgröten. Dagen heter på japanska Haru no Nanakusakayu. (Haru no= vårens, Nana = 7, kusa = gräs kayu = ris gröt). Innebörden med örtgröten är att hela året igenom skyddas från sjukdomar. Något som media kunde ha tagit fasta på i samband med svininfluensans hysteri !!?

Historien bakom denna önskan är att för länge sedan trodde japanerna att fåglarna från Kina förde med sig sjukdomar. För att skydda sig från sjukdomarna åts denna 7-örts risgröt. Tänk att de under gamla goda tiden kunde veta att fågelviruset H5N1 skulle sprida svininfluens-kalabalik 2009.

Japanerna är kloka som håller fast vid gamla traditioner och inte säljer sig för fösta bästa nyhetstrend. Indierna som uppfann yogan sitter på samma grässtrå. De använder minsann inte botox utan detox. Då talar jag inte om konstgjorda pulver eller piller. Enkla vridningsövningar är rena rama detoxifieringen.

När du yogar serveras kroppen med gott blod- och syreflöde, avlägsnar gammal luft ur lungorna, musklerna slappnar av och positivt tänkande framkallas.


När du utför vrindande yogaövningar syre- och näringssätts magens inre organ samt bäckenet. Färskt blod levereras till ryggnerverna, blodådrorna och vävnaderna. Toxinerna i musklerna frigörs. Genom att ryggmusklerna dras samman stöttas ryggkotorna som i sin tur skapar en frisk rygg.

När allting flödar fritt i kroppen kan toxinerna lättare avlägsna sig ur kroppen.
Nedan presenteras ett axplock av lämpliga detoxasanas.


6 kommentarer:

  1. Kör försiktigt! :) Här har temperaturen hållit sig mellan -27 och -29 grader hela dagen! Men jag håller mig värme med att springa mellan våningarna och elda. Kom också att tänka på nyårsafton för 7 år sen, då var det ännu kallare! ;) Det är också ett minne som värmer hjärtat. :) Kram till ER alla! :) Lena

    SvaraRadera
  2. Vad härligt det låter med detox-asanas!

    SvaraRadera
  3. Så är det!
    Jag älskar "vridna asanas", det riktigt känns hur bra de är.

    SvaraRadera
  4. Här visar termometern på -28,4 C... Brrrr!!!

    SvaraRadera
  5. Japan, vilket land! Blir mer och mer sugen på att åka dit! Ja, vridningarna sätter fart på mig!

    SvaraRadera
  6. Lena: Nyåret 2002, jag var gravid med Äldstingen och gjorde inget annat än spydde. Nyårsfesten blev ett uppiggande moment, Tack! Minns att jag hade Mercedesstjärnan som riktlinje för att hållas mitt på vägen. Enda sättet att tryggt köra hem i den kalla köldknäppen och snöovädret. Tänk vad tiden går.

    Ulrika: Detoxyoga och kroppen belönar dig.

    Nina: Let´s twist again! Vi samlar snabbt på oss toxiner som endast lösgörs genom ordentliga "twistningar".

    Jannica: Nu har ni all tid att myyyysa framför er vackra spis och höra veden spraka.

    SvaraRadera