måndag 11 januari 2010

Tigerns lyckoår

Myndiga måndag.

Knappt har skolterminen inletts så stundar nationell ledighet. Årets andra måndag firas Seijin no hi (uppnående av myndig ålder). Det innebär att alla som fyller 20 år detta år firas. I Japan blir man myndig vid denna ålder och får lagligt rösta, röka och supa.

Blivande 20-åringarna firar dagen genom att vara festklädda. Från bilfönstret fångades denna kimonoklädda myndiga unga kvinna. (Dubbelklicka på bilden för en närmare titt).

För att vara myndig behöver det bo ett lejon i oss.

He who always thinks himself
as weak
will never be strong,
but he who knows himself

to be a lion,
rushes out from the worlds meshes,

as a lion from its cage.

-Swami Vivekananda




I år är det tigerns år (eller enligt kineserna 14.2). Adjö säger vi till buffeln och välkomnar det starka lejonet. Japanerna har ordnat en ceremoni genom att släpa upp en livs levande kalv på scenen för att överlåta året åt tigerungen. Dessutom har japanerna konkretiserat årsbytet genom att ordna en lekfull "tigerjakt".

Tigerns anses som en nationalsymbol i många asiatiska länder. En livsförsäkrning mot de tre stora olyckorna: eld, stöld och onda andar.




Tigern är ett lyckoår för alla dem som inte är rädda att ta klivet ut i det okända, som vågar satsa för fullt och som kan konsten att improvisera. Satsar du stenhårt kan det nämligen bli en enorm succé. Under Tigerns år ska man leva farligt!

Inget djur på jorden förenar skönhet och styrka samt kraft och mod såsom tigern.

Bilden intill är det japanska tecknet för tigern, tora. Denna symbol finns tatuerad på oändligt många människokroppar. (Bilden är kopierad från nätet).

Idag flög vår tigerhanen till Korea för att jaga sitt byte. Tigermamman har matat sina tigerungar vid Sushibaren runt hörnet.

3 kommentarer:

  1. Vi brukar fira det " Kinesiska nyåret". Vi har även varit på barnens skolor och pratat om det. Nu är vår dotter så stor så hon gör det själv.
    Jag ser fram emot tigerns år! Kul att du gillade mina smycken! TACK!
    K Heléne

    SvaraRadera
  2. Heléne: Ni har två kulturer att fira, vilken rikedom ni har i er familj!

    SvaraRadera
  3. Tigerns år! Jag kan inte vänta tills det inträder. Det är rätt år i år att ta ut svängarna, ska bara peppa mig själv lite till :) Tror jag ska ställa till med fest här hemma den dagen för att verkligen markera övergången!

    SvaraRadera