torsdag 21 januari 2010

Lyxmiddag

Träffpunkts torsdag.

I fredags samlades vi senast till en gemensam familjemåltid efter att min Älskade anlänt från Korea. I kväll blev en ny träffpunkt när Tokyomöten var undanstökade. De kommande veckorna är redan fullbokade och döttrarna får hålla sig till godo med mig under veckodagarna och helgerna med sin pappa.

Det låter nästan som om vi vore separerade, men tack och lov är det endast arbete och studier som förhindrar familjen att vara samlad någon månad framöver. När det är mycket på gång gäller det att föränkra fötterna stadigt i marken och hålla i hatten.

När vi väl sitter ner till bords, då njuter vi. Det blir snabbt en lyxmiddag även om det serveras en anspråkslös gröt. Diskussionen flödar och vi hinner ventilera dagens händelser och vad som varit och komma skall. Vår familjs fasta punkt är måltiderna. Med kunskap från skolvärlden och statistiken tillbringar föräldrarna hela 7 minuter kvalitétstid med sitt barn per dag. 7 minuter. Då räknas inte förhör av läxor eller utredning av eventuellt dagligt gnabb. Det kan betyda en gemensam stund i soffan (utan tv) eller sagoläsning. 7 minuter -inte mer eller mindre.

Middagens diskussion tangerade den sällsynta kriminaliteten i Japan. Med tanke på att vi bor i en miljonstad sker det sällan oroligheter. Nattens jordbävning var inte det som utlöste stölden i märkesaffären Louis Vuitton. 35 produkter, med ett värde på 70.000 euro försvann med rånarna. All kriminalitet är oacceptabelt vare det är frågan om en cykelstöld eller bankrån . Det ironiska i allvarets stund är att trots möjligheterna till rån av dyra designvaror härborta har småstaden jag kommer från lyckats drabbas av en betydligt "större" guldsmedsrån.

Medan invånarna i min födelsestad investerar i dubbellås på ytterdörren, sover japanerna med olåsta dörrar. De är trygga på sitt eget sätt. Japanerna måste ha bra balans i Swadhisthana chakra (området under magknappen). Där regleras vår inre trygghet. Där finns vårt heliga tempel. När chakran är stabil har vi verktyg till att gå in i det okända. Med andra ord löns det inte att skaffa sig en sixpack på magen eftersom det förhindrar flödet till chakran.

5 kommentarer:

  1. Ja och sixpacket på magen betyder ju inte att det finns något lugn på insidan bara för att utsidan är "fast". ;)Intressant! Vet du som iof bor i Osaka händelsevis något om Hong Kong? tänkte om du besökt eller bott i fler stora Asiatiska städer!Jag ska dit i vår nämligen..
    Kram

    SvaraRadera
  2. Gott!
    på flera sätt
    Hang in there! och det vet jag att ni alla gör. Ni är en stark familj!

    SvaraRadera
  3. Väldigt spännande det där med tydliga muskler på kroppen. Min akupunktör säger att då har man dragit energin till utsidan istället för att behålla den inuti...
    7 minuter! Jag har också hört den siffran och den är helt obegriplig för mig. Att man kan LÅTA BLI att prata mer...
    Ha en riktigt skön helg nu!

    SvaraRadera
  4. vad gott det ser ut :)
    hoppas att du får en bra helg. kram

    SvaraRadera
  5. Beata: Hong Kong är ännu oupptäckt, men finns med i reseplanerna. Thailand däremot har vi besökt två gånger, men det landet har du själv upptäckt.

    Nina: Tack för uppbackning!

    Annika: Fiffig akupunktör.

    Molly: Middagen var god. Färska räkor gottar vi ofta i oss.

    SvaraRadera