fredag 6 november 2009

Surya bhedana


Familje fredag.

Fruktansvärt trött släpade jag mig uppför trapporna i morse. Yogan och meditationen kallade. Det fungerar inte att lämna utförandet till kvällskvisten. Gårkvällens meditation ledde till en piggare än pigg tvåbarnsmamma. Bra med energi, men inte när det är dags att infinna sinnet i lugn och ro.

Den nya pranayamautmaningen heter Surya bhedana. En andningsövning som ger energi, avlägsnar apati och mild depression. Energi fick jag minsann från morgonens meditation.

Den senaste veckan har jag utfört Nadi shodhana pranayaman (kanalrensning, nervrensning eller rensning av alla blockeringar i vår livskraft). En andningsövning som balanserar sol och månenergin liksom höger och vänster hjärnhalvor. Pranayamaövningen lugnar sinnet, mildrar ängslan och stress samt framhäver klart tänkande.

Under Nadi shodhana-dagarna har jag haft förskräckliga drömmar. Normalt kommer jag inte ihåg vad jag drömmer. Nu har jag vaknat vareviga morgon mitt i en dröm. Många obearbetade känslor som måste ut ur sinnet. Glad är jag att kanalerna rensats även om det känns som om grytan blivit ordentligt omrörd.

Fredagsutmattningen kröp under skinnet. När min älskade kom in genom dörren snurrade skallen hejvilt av trötthet. Min älskade utför i finländska mått sex arbetsdagar inom loppet av fem härborta. Tempot är helt annat än vad vi nordbor är uppväxta med. Några utdragna 15 minuters kaffepauser existerar inte. Han sitter i ett öppet kontor. Mitt i rummet sitter företagschefen. Förmännen är utplacerade vid varje bordsgrupp. Runt varje bord sitter arbetarna. Alla ser alla. Effektiviteten är hög. Tetöser erbjuder dricka två gånger om dagen. Naturligtvis har alla lunchpaus. Min älsklings arbetsmiljö i ett nötskal.

Döttrarnas höga stämmor tonades ned när de stack på ärenden med sin pappa. Jag fick en dryg timme till att samla sinnet med tända ljus, rökelse, meditationsmusik och avslappnande yogarörelser med bolstret som hjälpreda. I morgon är det sovmorgon, om sådant existerar i en barnfamilj. Vi får tid att umgås och samla nya krafter.

3 kommentarer:

  1. Fascinerad av dina pranayamaövningar och tycker det är underbart att du få arbeta dej igenom dem - du vet ju att jag intervjuar dej med jämna mellanrum :) Ha en skön helg downthere - här ligger ett vitt bomullstäcke över trädgården nu!

    SvaraRadera
  2. Bomullstäcke, wow!
    Tryggt att veta att du finns tillhands. En stödtrupp är alltid välkommet.

    SvaraRadera
  3. tack för att du har länkat min blogg :) jag gillar också pranayama och det är en bit som jag skulle vilja lära mig mer om och gå djupare i! Hoppas att du får en fin dag i Osaka.
    Hälsningar från Sverige

    SvaraRadera