söndag 8 november 2009

Ritto

Saliga söndag.

Farsdagsmorgonen inleddes med ett yogapass för min älskade. Själv fick jag ta rollen som instruktör. Yes, vilken upplevelse. Han gjorde en förenklad version av moon salutation. Pitta-karaktär som han är behöver han undvika att gå för het. Kylande och lugnande asanas lämpar honom bäst. Hans ujjayandning fungerade genast och med lite assistans utförde han den ena positionen efter den andra. Duktigt gjort för en nybörjare.


Om vi finländare firar farsdag så firar japanerna idag, ritto. Dagen när vintersäsongen infaller.
I Japan firas farsdag den tredje söndagen i juni. (Dagen jag anlände till Japan med flickorna). Nu kan vi fira pappa dubbelt upp. Sommar och höst.

Av bilderna framgår det att ruskan tilltagit ordentligt. Jag kan inte skriva under att vintersäsongen har infallit. Vi har haft en solig och varm (23 grader) höstdag. Ritto stämmer bättre in på de snötäckta hemknutarna i Pampas.



Vintersäsongen kan noteras kommersiellt. Julgranar och -dekorationer har börjat synas allt mer den senaste veckan. Uddat. Att se en jultomte stå och stekas i solskenet krävs tid att vänja sig vid.

Senaste jul funderade Äldstingen i Thailand: Varför är jultomten brun? Återstår att se vilka julrelaterade frågor dyker upp detta år.

Japan består till 75% av berg och skog. Därav den täta bebyggelsen. Hus byggs ändå på de mest osannolika ställen. Den kuperade terrängen har vi upplevt till fots idag. En skogsvandring blev till
bergsbestigning. Döttrarnas pulser tickade tätt. Vi vuxna flåsade i snabb takt hack i häl.

Så skönt att få dränkas av ett doftpotpurri av mull, bark, mossa och porlande vatten. Synsinnet fick en full dos att njuta av när vi anlände till Katsuo-Ji templet. Det kändes som om vi tittade på en resebyrås trailer. Skillnaden var att vi själva promenerade på området med våra egna fötter. En händelse som måste upplevas på plats och ställe. Fridfullt!







3 kommentarer:

  1. Blir så otroligt sugen på att åka till Japan när jag läser hos dig, du beskriver allt så levande!

    SvaraRadera
  2. Välkommen hit! Ett land värt att besöka. En upplevelse för livet.

    SvaraRadera
  3. hej sue!
    kul att du hittade min blogg och att du gillar den. vilken härlig blogg du också har! japan låter som en härlig plats att bo på.

    jag kommer tillbaka hit, vill läsa med om japan :) ta hand om dig! kramkram

    SvaraRadera