måndag 16 november 2009

Traditionell japansk middag

Minneskära måndag.

Kyotohelgen spenderade vi tillsammans med vår Tokyofamilj. På fredagkväll hade vi reserverat plats i en traditionell japansk restaurang. Utrymme för 17 personer hör till standardmått.
Familjen bor i övre våningen och har restaurangen i gatuplan. Äkta japansk inredning. Gästerna sitter givetvis på golvet och serveras av den kimonoklädda värdinnan.


Tidigare fick inte vem som helst kliva in till en traditionell japansk restaurang. Barn under 10 år
var inte välkomna. Dessutom fick nya matgäster endast komma i sällskap med bekanta till restaurangägarna. Kretsarna var små, men gemytliga.

Itadakimasu (sägs inför måltiden)

Vi serverades:
ägg
svarta bönor
fisk
potatis


Middagens drycker:

Japansk limelikör
Sake
Körsbärslikör

Barnen drack färskpressad vindruvsjuice från
ägarnas egna odling.

Körsbären var plockade uppe i Kyotobergen.





sesamfrön
enokisvamp
arugolasallad










Sashimi













stekt makrill
inlagd japansk ingefära












pumpa
japansk potatis
kålrot
salladsstjälk










tempura med machasalt













min glutenfria mat
tofugryta












te
hälsoris
inlagd gurka
rätikka
kinakål

Gochisosamadeshita (sägs efter måltiden)

Råvarorna var odlade av ägarna och lokalfångade fiskar.

Menypris: 60 euro / person, inklusive drycker

2 kommentarer:

  1. Vilken spännande måltid det såg ut vara! Finns det nåt som du verkligen int sku testa på att äta där? ;) Annars visst kan man äta de där blommorna som de hade som prydnad på tallriken? Annars allt ok? Här härjar flunssan med barnen som bäst... Har varit vakna 2 nätter i följd med dottern och hennes falsk krupp...Hoppas denna natt blir bättre!

    SvaraRadera
  2. På denna sida jordklotet har jag lättare att hitta (mjölk/glutenfri) mat än i hemlandet.
    När vi åt Teppanyaki skippade jag grisgrytan eftersom jag inte visste vilken kroppsdel/tarm som serverades. Annars har allt ätits med god aptit. Krya på er!

    SvaraRadera