torsdag 15 april 2010

Stabil

Trädiga torsdag.

För att ett träd ska klara av livshanken krävs ett brett rotsystem. Granens rötter söker sig rakt ner i marken. Vid en kraftigare storm ligger trädet vågrätt. Tallen däremot breder ut sina rötter vidaomkring. Ser till att förlänga livslängden och tåla naturens oberäknelighet.

Vi ska vara stolta över våra rötter. Våga breda ut oss. Minns den kritik jag fick under auskulteringen som lärarkandidat:
Lämna bort din dialektala klang från standardsvenskan.
Tack och lov hade jag en fiffig professor. Han svarade den övervakande läraren: Vi ska visa våra rötter, hålla fram varifrån vi kommer.

Livet är oberäkneligt. Nu befinner sig vår familj långt borta från den finlandssvenska bygden, men rötterna lever vidare. Våra rötter förlänger sig och skapar årsringar i en ny miljö. Årsringar som blir bestående. Allt vi upplever samlas inom oss. Ett visset barrträd syns snabbt i en tät granskog. Ett lövträd har sina viloperioder för att samla näring inför kommande blomstring.

Utan ett starkt nätverk blir vi svaga. Tynar bort. Som människor behöver vi visserligen inte hinka i oss 300 liter vatten en varm sommardag. Med tanken är den samma. Vi behöver vätska. Vi håller livskraften av solsken samt svalkande regndroppar. Med rätt näring och omskötsel fixar vi yttre påfrestingar. Det hela baseras på vår grund. En skral grund skapar allt svårare överlevnadsförhållanden. En liten vindpust fäller oss. En stabil grund får oss att växa. Vi kan ta emot fallande träd. Vi klarar av att återhämta oss efter att ha levt en tid på reservlagren.


I yogan inleder vi med att stå med med fötterna ihop. Centrera. Med närliggande tår går balanssinnet på övervarv. Vi förlorar energi. Våra ankfötter saknar simhud, men ska spridas ut. Inte klämmas in i trånga skor. Vi skapar en stabil grund. Nu kan vi suga in mera energi från en bredare plattform.

Vi behöver inte stå på en yogamatta för att sprida ut tårna. I sängen innan uppstigningen eller läggdags. Vid kontoret en välförtjänt paus. I bussen eller på tåget. I affärskön. I skogen. I duschen. Vi har alla förutsättningar att lagra våra reserver. Våra fötter besitter enegiförrådet. Våra fötter leder oss fram i livet.

1 kommentar:

  1. Jag vet inte hur många gånger per pass jag upprepar "spreeeta med tååårna" :) Det är som ett mantra!
    SolhälsningsNina

    SvaraRadera