tisdag 13 april 2010

Rena guldgruvor

Talande tisdag.

Titt som tätt inbjuds vi föräldrar till Äldstingens klass för att ta del av något projekt. Idag presenterade eleverna sina intervjuer av skolpersonalen. Parvis (flicka-pojke) har de valt vem de vill intervjua, klurat ihop frågor, fotograferat, målat ett fullstort självporträtt samt övat in framförandet på engelska och j-a-p-a-n-s-k-a. Ett utvecklande projekt med stimulans för många sinnen. En fin rosett på det ihopknutna paketet.

Vi bjöds på många skratt och glädjetårar. Inte är det alltid lätt att läsa rätt. En lärare som intervjuats kommer från Australien. Uppläsaren förstod att landet börjar på A, tog en vild gissning och läste: Mr X comes from America. I stundens hetta insåg han misstaget. Gissningstävlingen fortsatte: Mr X comes from Africa. Sedan kom läraren till räddning. Australia.

Barn är rena guldgruvor med att bjuda på sig själva. De är inte förstörda av fördomar och förväntningar. De är oslipande diamanter. De lever fullt ut i allt vad de åtar sig. Sorligt nog kommer det ett skede när jämförandet infinner sig. Då blir det andra bullar.

Jag önskar att alla kunde behålla barnatron och spontaniteten. Våga vara naiv. Olyckligtvis är det allt för många som tenderar att jämföra sina brister med andras styrkor. Våra "brister" kan vi förvandla till en styrka genom att lösa våra egna utmaningar oberoende av hur andra gör.










På bilden intill lyckades jag få med en livslevande, inte målad, skolvakt. Dessa filurer tar emot skoleleverna på mornarna. När vi föräldrar anländer för avhämtning ska vi bära ID-bricka annars blir det protokollskrivning.
Ordning och reda!

2 kommentarer:

  1. Håller helt med dig när det gäller barn och deras oförstörda förmågor. Vi har mycket att lära oss av dem!

    SvaraRadera
  2. Låt barnet inom oss leva!

    SvaraRadera