lördag 3 april 2010

Kshama

Livsbalans lördag.

I morse sprudlade döttrarnas ögon av glädje när de upptäckte att påskharen lämnat delikatesser i postinkastet. Äldstingen utbrast: tänk att haren hittade fram ända från Finland! Den traditionella påskhäxvandringen uteblev i år eftersom påsk inte firas i Japan. I stället blev det vandring under körsbärsträdens som bildade en rosa himmel med sina blomster.










Våren är en nystart inte bara för växtligheten. Människorna gör som djuren och kryper fram
ur sitt vinteride. Skakar loss det gråa dammet och siktar mot att få en skinandes vacker päls.

Japanerna, som är vidskepliga, står och duschar under körsbärsträden i hopp om att renas. Häromdagen fick jag se en speciellt vacker syn. En höggravid japanska krånglade in sig mellan fullt blommande körsbärsgrenar. Det var hennes sätt att lyckönska det växande fostret en frisk och ren framtid. Wunderbar!


Yngstingen lever som bäst sin prinsessepok. Hon beundrar Askungen mest och är fascinerad av filmen Snövit. Där finner Styvmodern sin inre styrka i spegelns svar.

I vår närhet bor en japansk familj som tydligen följer Snövits styvmors knep. Deras husfasad är dekorerad med speglar. Runt hela huset.

De står knappast och frågar speglarna dagligen vem som är vackrast i världen. Det är familjens sätt att skydda sig från det onda. Vidskepligheten är att inte låta huset fyllas med olycka utan istället låta det studsa tillbakas ut i universum.

De japanska hustaken är konstruerade enligt samma princip. Det onda som kommer ner från skyn ska flyga sin kos tack vare de böjliga hustaken. Inget ont ska lämna kvar och borra hål.









Vi har alla rätt att tro på vad vi vill. Hur, när och var spelar ingen roll. Det viktigaste är att må bra, ha en livsbalans som fungerar just för dig.

I yogan pratar vi om kshama (förlåtelse, tålamod, tolerans, överseende). Allt för lätt skyller vi vår olycka och misstag på andra oskyldiga. Det enklaste tricket är att vi först förlåter oss själva för att därefter lättare kunna ha överseende för andra omkring oss. Vi måste lära oss av våra misstag och felaktiga vägval, byta kurs och fortsätta framåt. Därefter förvandlas den svart-vita världsbilden till en prunkande helhetsbild.




4 kommentarer:

  1. Glad Påsk till er alla!
    Här har 2/3 av barnen gått sin runda, sin vana trogen. Dessutom i "äkta" påskhäxföre!
    Vad roligt att påskharen hittat er!
    KRAM / Lena

    SvaraRadera
  2. Glad påsk!:) Jag och Anton var påskhäxor idag! Och när vi gick där på vägen så flög två SVANAR förbi! Mitt första vårtecken! Och eftersom vi var påskhäxor så fick vi myket godis/karki! Vi for också sen när vi hade gått i byn, så skutsade mamma oss till: Farmors och farfars, morbrors med familj och mormors och morfars! Ha en bra påsk! Hälsningar fadder barnet J!

    SvaraRadera
  3. Glad påsk!
    Vilken tur att era kaffepannor fylldes med godis. Kom ihåg att borsta tänderna extra noga.
    Tack för bilderna ni sände!

    SvaraRadera
  4. Jag bara älskar körsbärsträd. Har faktiskt planterat här hemma en blandning mellan körsbärsbuske/träd och hoppas att den skall växa sig fin! :D Haoppas er påsk varit bra! Här har påskhäxorna kommit och gått... .:)

    SvaraRadera