lördag 29 maj 2010

Processerande

Latmask lördag.

I natt har Yngstingen ropat på sin manlige australiensiske lärare: Josh, Josh, Josh. Han är hennes idol, en manlig gestalt som fungerar som vardagssurrogat. Under den gångna veckan har döttrarna endast sett sin pappa under de tre representationsmiddagar vi närvarat vid. Då är tongångarna annat än familiära spontaniteter runt det egna köksbordet. Idag däremot har det ekat P-A-P-P-A i vårat hushåll, ljuv musik i mina öron.


Det är magiskt med lördagmorgon. Ingen brådska. Klockan existerar inte. Lugnt kan jag dra på mig löpskorna och flåsa iväg till terrängspåret fem kvarter bort. Där är jag allena med morgonsjungande fåglar. Ögonen kan vila på parkens vackert grönskande terräng. Meditativ tystnad inför en ny dag. De ståtliga skyskraporna syns tydligt uppifrån motionsstigen och välkomnar en ny upplevelsefylld dag.

Jag är glad och stolt över att vara fri som en fågel. Få springa omkring och njuta av livet här och nu. För många år sedan var det inte lika självklart. Studietidens trakasserier och förföljelser fick mig att låta rädslan styra mitt liv och levande. Jag vågade endast röra mig dagtid längs med trafikerade vägar. Det var den tiden. En obehagligt ångestfylld period som jag kom mig ur tack vare min beskyddande boxer Rasmus.

Nu behöver jag inget surrogat för att röra mig ensam ute i det fria. Sällskap är alltid trevligt, men i terapisyfte föredrar jag att umgås med mina egna tankar i tystnad.

You can not prevent the birds of sorrow from flying over your head,
but you can prevent them from building a nest in your hair.

-Chinese proverb

Dagligen tacklas vi av små sluttande eller branta uppförsbackar, inte endast i motionsspåret. Dagligen har vi möjlighet att välja. Är allting svart-vitt och fyllt med MOT GÅNGAR eller förekommer det en färgglad aura av FRAM GÅNG. Att trampa vatten kan vara givande även om vi upplever att vi inte rör oss ur fläcken. Det är inte bara nerförsbackens tjusning som ska tilläggas meriterna. Hela processen från början till slut. Då sker det framsteg, invärtes som till det yttre.

2 kommentarer:

  1. Lördagsmorgnarna är nog magiskt underbara vare sig solen lyser eller det spöregnar! Här på Pampasslätterna har det idag byggts lekstuga, grävts blomrabatter och planterats trädgårdsland!!

    SvaraRadera
  2. Frihet är underbart! Och det är väl oftast rädslan för olika saker som hindrar en? Men du har gått vidare från din jobbiga period. Härligt!

    SvaraRadera