onsdag 5 maj 2010

Överraskningarnas dag

Once upon a onsdag.

I dagarna fem har vi fått spendera familjetid tack vare den japanska Goruden Wiku eller guldveckan. Efter helgen firades Kenpo kinenbi på måndagen. Dvs. en hyllning till den japanska grundlagen som togs ibruk efter andra världskriget (1947).

På tisdagen firades Midori no hi, den gröna dagen. En nationaldag som inrättades tack vare den förre kejsarens intresse av den gröna naturen.

Idag har barnen varit i fokus. Kodomo no hi, pojkarnas dag, firas 5.5. och flickorna den 3.3. De senaste veckorna har de hissats "fiskflaggor" från balkonger, staket, flaggstänger och fönster i de hushåll där det bor pojkar.















Vi inledde firandet med barnen genom att ta förmiddagspicknik i den närliggande parken. En park där naturens lag råder istället för den annars perfekta japanska omvårdnaden.










Äldstingen noterade inte ens denna skylt, som varnar för fasaner och ormar. Hon har konverterat från lanttistjej till storstadsfröken. Halvt traumatiserad av alla maskar, baggar och myror slutade färden med att hon satt på pappas axlar.

Hon skulle helst ha velat traska hem längs med de livlösa asfaltvägarna jämtemot väldoftande otrimmade gräsdiken och oräfsade grusgångar.




Köpcentrets ordnade dansuppvisningar fångade döttrarnas uppmärksamhet. Jag tyckte däremot synd om dessa dansanta töser. De måste minsann ha haft svettigt värre med sina tjocka läderkläder. Vi övriga i publiken satt klädda enligt dagens temperatur +30 grader.








Bornelund bidrog med svalkande vattenlek för barnen.












Vattenlek i större skala ordnades i dammen intill. Kräftfångst.
I det sköna vattnet kunde Äldstingen gladeligen traska omkring barfota tillsammans med lillasyster...utan att vara orolig för att bli nafsad i tån.








Kräftfångsten intresserade även mognare barn med större rumpa.












Denna långe man vek ballonger i önskat format och färg till barnen.

















A pink bear, önskade sig Äldstingen.


















Japanerna är galna i överraskningspaket. Där stod de en efter den andra och skakade paketen för att gissa sig fram till innehållet.











Vi finländare satsar på andra överraskningspaket.

Genvägen hem blev en senväg.

En U-sväng ledde till 6000 yens böter. Med fyra varningsmöjligheter innan körkortet intas återstår nu tre. Ups!

Äldstingen snyftade till med darrande läpp, när polisen stoppade vår bilfärd, och undrade om de kommer och tar pappa till fängelset.



Livet är fullt av överraskningar.
Summa summarum får vi konstatera som lillgossens logo.

COOL VACATION!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar