måndag 24 maj 2010

Helgens guldgruva

Megaregniga måndag.

I dagarna två har det regnat. Inte små meditativa droppar utan vattenkristaller med staccato tempo. Nederbörden under dessa dagar motsvarar en hel finländsk sommarmånads väta.

Skolan Yngstingen går i valde att hålla dörrarna stängda idag. Alla lektioner inhiberades p.g.a regnstormen. Äldstingen har simning var annan dag fram till sommarlovet (25.6). Idag förvandlades lekplatsen till ett simparadis inkluderat en vattenrutschbana. Den traditionella duschen innan simlektionen påbörjas kunde utföras under bar himmel.

I lördags besökte hela familjen New York. Världen har minsann krymt sedan vi flyttat hit. Nu blev det reserekord såväl tidsmässigt som med avståndet. Med en sträcka på 400 meter var vi framme från dörr till dörr.

Äldstingens skola ordnade School festival, dessmedan solen ännu strålade från klarblå himmel. Första bokstaven av samtliga från elevkåren summerades till N-E-W Y-O-R-K.

Gedigna musikframträdanden hade skolans musiklärare övat med eleverna. Hennes 3-åriga vikariat har töjts ut till 16. Till hösten fortsätter hon undervisningen i en splitterny internationell skola i Kyoto.

Ingen kan missta att hon behärskar sitt ämne med doktorsgrad. Pedagogikens nycklar har hon hämtat från Kodály, Orff-Schulwerk och Dalcroze Eurythmics. Som ett potpurri fick vi ta del av förskoleleverna som spelade på xylofon. De äldre blåste till med blockflöjtskanon, en hel klassuppsättning med gitarrspelande och gnolande musikanter. Trummor, rytminstrument, cellospel och pianoackompanjemang. Allting framskapat med elevkraft under ledningen av en proffsig dirigent. Avslutningssången I am a small part of the World frambringade tårar i ögonvrån hos samtliga föräldrar.

Skolan samlade in pengar till Thailand. Inte för en klassresa utan för att oavkortat stötta byggandet av Habitat for Humanity. Insamlingmöjligheter fanns det gott om. Skriva punktskrift, köpa arkiverade biblioteksböcker, delta i vattenkrig, köpa elevtillverkade plättar...

Döttrarna fick sina naglar målade av frihetsgudinnan för endast 100 yen.








Grade 4 hade studerat och tillverkat egen kompost. Denna organiskt odlade petunia köpte jag för 200 yen.











Vi föräldrar samlade ihop överblivna tingester hemifrån för att skramla in slantar. Yngstingen fick denna sagolika balklänning för 300 yen.
















I helgen hann vi även ha manstarkt besök från Finland. I matväg finns det alltid något nytt att prova på när vi bor i Japans kök, Osaka. Till förrätt blev det sushi. Det speciella med denna sushi är att den råa fisken utbyttes till rått kött. Inte från råttan utan kon. Läckert fett.















Sist, men inte minst. Helgens karameller. I två dagar har jag undervisats av Lucy Roberts. På lördagen hade vi fötterna mera upp mot himlen än ner på yogamattan. Workshopen Core activation and inversion frambringade många nya insikter och nu fattar jag galoppen på Pinca Mayurasana och Adho Mukha Vrksasana.

Återigen får jag konstatera styrka är inte allt för att fixa en position, tekniken däremot ja.

Söndagens workshop, Ecstatic movement meditation, frambringade de ruttnaste toxinerna ut ur sina celler. Våra finländska middagsgäster hånskrattade och trodde att jag skulle meditera och stirra på ett ljus. Meditationen gick ut på att använda kroppen i takten till The 5 rhythms . Nu återstår att ställa in kroppen på
S-i-l-e-n-c-e och förklara 5-rhythms mera ingående vid ett annat tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar