fredag 5 mars 2010

Kärleken är

Friska fredag.

Det har regnat natten igenom. Tjock dimma bäddade in bergen i morse och solen gömde sig bakom regnmolnen. Morgonluften var fuktig och varm. Prydnadskålen hade fått duscha i de renaste regndropparna. Naturen välkomnade oss med sitt fräscha friska tag.

En viktig länk till livet är naturen och kärlek. Alla behöver vi doseras av denna medicin.
Hur udda det än låter så tänkte jag på de feta kaninerna i morse. Dessutom har Jill Johnson sjungit Kärleken är i mitt huvud.

För ett tag sedan utfördes ett experiment i USA. Collegestuderanden undersökte fettmans inverkan på livslängden. I experimentet användes kaniner. Av fem kaniner, som levde på samma fettrika diet, var det en som överlevde alla de övriga. Hur kommer det sig? Efter fortsatta studier framkom det att djurskötaren hade pysslat extra mycket om den "långlivade" kaninen. Den hade regelbundet fått krypa upp i djurskötarens famnen liksom ta sig glädjeskutt ute i gröngräset utanför laboratoriet. Tack vare kärlek och kontakt med naturen förlängdes denna kanins liv.

Här i Osaka ser jag dagligen åldringar ute på grönbete. Sjukskötare är på promenad med ensamma och sjuka människor. Det är ingen skillnad om de är rullstolsburna, synskadade, döva, går med käpp eller är utrustade med kateter. De är ute. De får frisk luft. De får dagsljus. De får en pratstund. De får uppmärksamhet.

Även jag och döttrarna förgyller åldringarnas dagliga "utevistelse". De ler. Kanske för att vi ser lustiga ut, pratar konstigt eller kanske för att de vill sparka boll med oss. Det viktigaste är inte varför de ler utan ATT de ler. Glada är vi att kunna tillföra livsglädje åt andra.

I vårt hjärta finns ett energicentrum, anahata chakra. När vi är i balans råder frid och harmoni. Alla möjligheter slår ut i blom. Energin finns alltid där. Hos alla. Den försvinner ingenstans. Problemet är bara att vi själva skapar blockeringar för energin att löpa fritt. Det är med egen maskin som vi får regnmoln att skymma solstrålarna. Det är med egen maskin som vi skapar stormar i ett vindstilla hav. Det är med egen maskin som vi känner oss stelfrusna trots värmebölja.

Det är vi själva som väljer. Vill vi leva i ständigt låg- eller högtryck? Långvarig blockering av energin till hjärtat leder till blygsamhet, ensamhet, oförmåga att förlåta, oklara gränser och brist på empati. Om vi älskar oss själva har vi hittat det rätta receptet att älska alla runt omkring oss. Den kuren önskar jag att alla skulle besluta sig för att ta.

2 kommentarer:

  1. Så bra skrivet. Ska tänka på detta när jag har "lågtryck"! Njut helgen!
    K Heléne

    SvaraRadera
  2. Det är alltid bra att ha "kuren" tillhands. Ingen ska behövas drabbas av långvarig blockering.

    SvaraRadera