onsdag 3 mars 2010

Hina-Matsuri

Onna-no-ko onsdag.

Hotellet vi bodde på I Tokyo hade Hina-dockorna framsatta i entrén. Japansk estetik som alltid.
Den 3. mars firas onna no ko (flicka) i Japan. Dagen går även under benämningen Hina-Matsuri (dockfestival) eller Momo no sekku (aprikosblom-festivalen). Dagen är till för att önska flickorna lycka och bra hälsa. (Pojkarna firas den 5.5).

Från och med vårens första dag plockar de japanska familjer, som har en dotter, fram ett set av kimonoklädda Hina dockor. Historiskt har denna händelse införts under Heia-perioden (794-1185). Tiden när Kyoto ännu var landets huvudstad. Under den tiden satte japanerna pappersdockor att flyta längs med floden för att ta bort oturen.

På en röd matta placeras överst kejsaren och kejsarinnan. Därefter de tre kvinnliga tjänarna och fem musikanterna samt övriga dockor. Bredvid dockorna sätts diamantformade hishi-mochi, riskakor. Många familjer äter färgglad sushi och söta riskakor under flickfestivalen.

I vår familj råder minsann girlpower. Vi flickor firade på stort med ett färggrannt, vitaminrikt och färskt mellanmål. Vi fastnade inte för affärernas festivalkommers; färggranna sockrade rispuffar. För vår del blev det inhemska nyskördade morötter och jordgubbar, men utländska blåbär.

De tre ninjorna som på kvällen avhämtades från Shinkansen fick även en dos av betakaroten, vitamin C och folsyra.

2 kommentarer:

  1. Grattis alla flickor :-)
    Nyskördade morötter... Här är vi snart insnöade :-D

    SvaraRadera
  2. Ta det försiktigt om ni kliver upp på taket för att lassa ner snön.

    SvaraRadera