onsdag 2 juni 2010

Helande andning

Oxygena onsdag.

Vi andas en gång under hela vår livstid. Våra lungor fylls när vi föds och lämnar den trygga livmodern. Vårt första livsviktiga gallskrik. Miljoner av alveoner väcks till liv för att starta sitt livsarbete. Lungorna töms när vi andas ut för att lämna jordelivet.

Ett djupt och långt andetag.




Mellan vår födsel och död ser lungorna till att kroppen tillförs med syre. Alveolernas totala yta motsvarar en halv tennisplan. Atleter, simmare och pranayamautövare besitter en lungkapacitet på 5-6 liter. Under en djupandning utbyts endast 1,5 liter. Det känns som om vi pressar ut den sista luften ur lungorna, men det är inte möjligt. Vi har alltid ett reservlager.






Vår andningsserie bastår av fyra delar.

1. Puraka. Vi andas in...inspiration, självkänsla.

2. Antar kumbhaka.
Pausar andningen...ger självförtroendet utrymme

3. Rechaka. Andas ut...negativa mönster, toxiner

4. Bahya Kumbhaka.
Pausar andningen...stärker vår viljekraft och konsentration


När vi andas in pressas diafragma ner och gör motsatt rörelse vid utandning. Vårt diafragma ger en välkommen massage åt den absolut viktigaste muskeln, hjärtat, och de omkringliggande organen.

A-n-d-n-i-n-g-e-n inverkar på vår livskvalitet.

Ytlig andning föder vacklande livskraft. Fattig syresättning av blodet, organen stimuleras dåligt och hjärnan har svårt att minnas och koncentrationen är bristfällig.


Djup andning bringar stabil livsenergi.
Organen får ständig stimulans, cellerna matas med rätt dos, blodcirkulationen når alla kroppsdelar, vi hålls alerta, inspirerada och uthålliga.


Under den gångna veckan har jag lyckats få hela två bloggläsare att besvara frågan: Hur många andetag gör du under en minut? Det glädjer mig att dessa två tagit sig tid och analyserat sin andning. Bravo!



Se till att breda ut din vackra bröstkorg för att ge lungorna utrymme. Med andningen kan vi förhindra många åkommor!

Antal andningar/minut:
8 djup och lugn
10 avslappnat
12 normalt andningstempo
15 P-A-N-I-K, lugna ner andningen!!!

5 kommentarer:

  1. Ops jag borde börja andas djupare och långsammare... Tack för den insikten! =)

    SvaraRadera
  2. Andas, drar in doften av rosor, andas.. ;-)

    Var har du hittat såna fina rosor? Otroligt fina!

    SvaraRadera
  3. Rosorna, från Banpaku parken, är vackra när de ännu är i knopp, men skönheten kommer bäst fram när kronbladen börjar öppna sig. Precis som vår andning.

    SvaraRadera
  4. Så vackert du skriver! Och när jag verkligen är djupt i mig själv är det något andetag per minut! Helt otroligt egentligen...

    SvaraRadera