onsdag 3 februari 2010

Setsubun

Onda onsdag.

Jag har fått frågor om hemlängtan och om jag får lång tid härborta. Nej, och åter nej. Jag skulle gärna trycka på PAUS-knappen för att få tiden att gå l-å-n-g-s-a-m-m-a-r-e. Min Älskade svarade sin finländske förman på dessa frågor: En tiedä miten saan hänet muuttamaan takaisin Suomeen. Vi har två så extremt olika hem på vardera sida av jordklotet. På bägge ställen stormtrivs jag. Nu är vi rotade i denna kultur och skulle bara förlora energi på att snyfta efter den rutinerade finländska vardagen.

En ny kulturell upplevelse blev det i dag. Enligt den traditionella japanska kalendern inleds Risshun (våren) i morgon. Dagen innan våren påbörjas firas Setsubun. En speciell ritual genomförs genom att kasta rostade fuku mame, sojabönor. Bönorna kastas ut genom dörren eller på en familjemedlem som bär en oni, ansiktsmask.

Ritualen heter mamemaki. Det är japanernas sätt att städa undan det ondskefulla från det gångna året och köra iväg sjukdomar från onda krafter inför det kommande året. Samtidigt som bönorna slängs iväg upprepas följande ramsa:


"
Oni wa soto!
Fuku wa uchi!
"
(Bort med det onda, in med lyckan).








Symboliskt innebär denna sojaböns-kastnings-ceremoni att rena hemmet genom att driva iväg onda andar som bringar olycka och dålig hälsa.

Sojabönorna kastas inte enbart. De äts också för att bringa lycka. En böna för antal levnadsår + det kommande året. Jag får, men behöver inte, tugga i mig 34 +1 rostade sojabönor. Det räcker med att äta 3 + 4 + 1.





Äldstingens klass ordnade Setsubun i parken. En klasspappa överraskade barnen genom att kliva ner ur ett träd bärandes en ansiktsmask. Barnen bombaderade honom med bönor.

Yngstingens klass hade en mildare variant av Setsubun. In i lådan kaste de bollar, som symboliserade bönorna. Motoriken fick samtidigt övning.





Är den onde röd av ilska?













Eller är den ondskefulla blå av avundsjuka?













En annan viktig ceremoni är att äte en oskivad futomaki (sushirulle)

Gurkan representerar den gröna djävulen, inlagd ingefära och morot (röda djävulen). Sushin hålls ihoprullad för att äta upp djävularna och göra sig av med oturen. Den skärs inte i bitar som normalt. Om det så händer innebär det att du skär av dina band till familjen.

Medan futomakin äts ska konsentrationen vara på en önskan och ansiktet ska vara vänt mot lyckogudarna. I år ska ansiktet vara vänt mot sei-nan-sei (väst-syd-väst). Om ansiktet vänds mot fel håll får du ta itu med djävularna/otur under det kommande året.

Sällan har jag varit och handlat i en så smockfull affär som idag.

Japanerna är som sagt vidskepliga.

4 kommentarer:

  1. Det var inte lite att komma ihåg på en dag. :D
    Vi försöker få lite japanska att fastna i våra huvuden tack var "Japania Erinin kanssa", http://areena.yle.fi/ohjelma/6f739bd4266943c39d66808e205359dc
    Jag tror vi får se programmen några gånger. ;)
    Kom nu ihåg att sitta med huvudet åt rätt håll om ni äter futomaki idag. Aj ja, er dag börjar vara slut nu. Hoppas de japanska lyckogudarna tycker om er även detta år. :)

    SvaraRadera
  2. Japanlänken är säkert lärorik. Tyvärr får endast finländska tittare kika in. Vi väntar med spänning på att få höra era intryck.

    Lyckogudarna var minsann med oss igår. Berättar närmare på Skype om gårdagens bravader.

    SvaraRadera
  3. Himmel va mycket att komma ihåg! Roligt att höra om japanernas olika firande. Här önskar jag att jag kunde fira våren snart men snön bara fall oupphörligt! Vet inte när det var så här senast. Samtidigt som det är otroligt vackert är det också krångligt med all snö i vägen. Man ser gamla människor som knappt kan ta sig fram... Nåja, snart vår här också! Vänd ansiktet rätt nu!

    SvaraRadera
  4. vad roligt det är att läsa om alla traditioner som man har i japan :)

    har det börjat blomma borta hos dig? eller det kanske alltid är ett annat klimat än i sverige? :s

    du får ha en fortsatt bra helg!

    SvaraRadera