tisdag 16 februari 2010

Blomman inom oss

Tantra tisdag.

Tantraskolans innebörd är att du utvidgar din kunskap om dig själv, vilket i sin tur leder till att du vidgar din kunskap om universum. Trika är en bland många tantraskolor. I yogan finns en position som heter trikonasana (utsträckt triangel). Tre punkter.

Trikaskolan består av tre gudinnor. En av dem är
Lakshmi, en fyrarmad hinduisk gudinna.

Hon symboliserar:
rikedom
välstånd
mod
lycka
fertilitet
generositet
charm
skönhet
Det som jag fastar för med denna gudinna är att hon håller i en lotusblomma. Precis som näckrosen flyter lotusblomman på vattenytan. Lotusblomman symboliserar mycket vårt mänskliga liv. Vi måste ha våra rötter stadigt förankrade i jorden för att klara av yttre påfrestningar.

Till en början vet vi inte till vilket håll vi ska växa. uppåt, neråt, höger, vänster. Ibland känns det som om vi simmar omkring utan att hitta upp till vattenytan. Vi tar kringelikrokar och slår knut på oss.

I mörkret kan det vara svårt att se ljus. Det är ändå det "osynliga" ljuset vi följer efter. Uppe på vattenytan väntar ljuset från solen som ger oss energi. Slutligen har vi möjlighet att breda ut oss för att slå ut i fullständig blomning.

Vem har inte försökt dra upp en näckros ur sjön? Den hala stjälken går av, blomman kommer loss, men aldrig har jag lyckats få rotsystemet uppdraget från bottnet.


Vår kinesiska prins åkte till Tokyo igår. Mycket han berättade tilltalade mig. Speciellt följande:

En lärare kan öppna dörren,
men du måste själv kliva in.

Det är vi själva som håller i våra livstyglar. Dörrar stängs, men andra öppnas i stället. Vi kan själv välja om vi vill vara den vackert blommande lotusblomman eller som en stelfrusen ispinne. Valet är ditt.



Till "pappa" i Finland. Vi hade jordbävning i morse (3,4). Döttrarna är trötta efter helgens bravader. Äldstingen fick tillsägelse av KA-läraren i skolan för att hon pratade för mycket?! Själv kallades jag till rektorns kontor och tillfrågades om vikariat. Granntösen har tillsammans med Äldstingen skrivit en bok i kväll. Yngstingen hade vid dagsvilan placerat händerna på magen och konstaterat att hon är Snow White, blundat och somnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar