tisdag 2 februari 2010

Intelligent kaffe

Tangentbords tisdag.

Fingrarna har dagen lång varit och motionerat på tangentbordet. Mina deltoidmuskler börjar strejka och vill ha ett avbrott från skrivandet.

Ett kort avstånd till datorn blev det när jag for till min japanska skola. Hiraganatecken som jag lärde mig under sensommaren har under hösten fått sällskap av katakana. Idag togs första steget till kanji. De japanska tecknen är estetiskt vackra, men ack så svåra att få befäst i minnet.


Huset som byggs uppför backen där vi bor har ett i ögonfallande plakat.

Härborta pratas det att vi inte bor i ett japan style hus. Vårt hus går under kategorin western style.

Det är med stort intresse vi följer med hur grannhuset byggs. Av tradition tas presenningarna bort runt husbygget först när husfasaden är klar.

Hur kommer ett Miko´s style hus att se ut?


Grannen har en urläcker svarta Hummer. En mera polerad bil får man söka efter. Vrålåket blänker skinandes klart i solskenet. Ägaren behöver inte sätta tid inomhus framför spegeln när frisyren kan fixas i den spegelblanka bildörren.








Kosttilskott behöver grannen inte heller. Några nypor av dagsfärska c-vitaminer håller energin i topp hela dagen.











Varje morgon kör jag förbi en annan granne. Han vandrar iväg till bussen med en tobak i ena handen och en morgonshot i den andra.











Det är hans sätt att komma igång och kanske springa uppför trapporna till arbetsplatsen.












Nu när jag påbörjat mina kanjistudier kanske jag lyckas orientera mig rätt bland knapparna i hissen. Hittills är det gissningstävling vareviga gång. Döttrarna tycker i alla fall att det är skoj att åka upp och ner några extra gånger innan vi landar på rätt våning.

Min utländska yogakompanjon löste kanjiproblematiken genom att under sitt första toabesök i kyrkan trycka på nödknappen. Det finns fler knappar på en WC-stol än på en bilradio.

Svårtolkade knappar finns det överallt i detta land för att inte glömma de ständigt japansktalande hissarna, biljettautomaterna o.s.v.

Att japanerna äter sushi är ingen nyhet. Det som alla kanske inte vet är att japanerna älskar okonomiyaki. Den japanska "pizzan" motsvarar den finlänska omeletten.

Allt japanerna gör sker med omsorg och i minsta detalj.

Vem skulle inte vela sätta tänderna i en rykandes färsk motorcykelpizza!



För att sedan skölja ner läckerheten med
T EA´s TEA.













Eller kanske denna dryck?!

En kaffetår som är
stilfull
intelligent
lyxig

och håller dig avslappnad

3 kommentarer:

  1. hej sue!
    tack för dina ord, de värmer ska du veta.
    du ska veta att din blogg förgyller min vardag. jag tycker att det är jättekul och intressant att läsa om ditt liv i japan. tack.

    ha en fortsatt bra dag och vecka! kram

    SvaraRadera
  2. Tack vare inspiration från din blogg kunde jag förgylla morgonens bovetegröt med kokos, kastanj och solros-/linfrön.

    SvaraRadera
  3. japan style, hm, så spännande med husbyggen! Vi väntar på bygglov för att bygga om vårt sommarställe till ett vinterställe. Och jag slukar allt om byggnationer, uppvärmning och annat som måste bestämmas INNAN man kan börja med finliret och bestämma färg i yogarummet :)

    SvaraRadera