torsdag 30 september 2010

Choko o-dango

Tjugogradiga torsdag.
Första dagen på flera månader som termometern visade endast 20 grader. Den varma utdragna sensommaren börjar lukta höst. Då är vi långt borta från den österbottninska morgonfrosten som vi fick beskåda via Skype härom dagen.

Hittills har döttrarna gått barfota i sina sandaler. I morse skulle Yngstingen ha sockor och höstskor. Det visa sig att hon växt ur samtliga skodon. Efter skolan blev det inventering i skoskåpet och nu väntar nya skor på att få springa loss i vattenpölar.


Medan höstregnet öste ner utanför valde vi att tillreda o-dango, japanska sega risbollar. Enligt japansk tradition smaksätts dessa risbollar med sakura (körsbärsblom) eller macha (grönt tepulver). Idag fick o-dango en västerländsk choklad touch.

O-mochi (rismjöl)
Kakao
Vatten




Snurra ihop dem till 2 cm bollar.













Koka i hett vatten tills o-dango bollarna flyter upp till ytan.













Rada de klibbiga risbollarna på en grillsticka och doppa i t.ex. lönnsirap eller traditionell japansk soja- och honungssås.

Itadakimasu!

3 kommentarer:

  1. Det där receptet ska vi testa imoron :-)

    SvaraRadera
  2. Njut av de japanska "chokladbollarna"

    SvaraRadera
  3. Inte ens våra höns förstod sej på bollarna :-D
    Vi låter japanerna ha sina risbollar ;-)

    SvaraRadera