torsdag 16 september 2010

Japansk renlighet

Tvättande torsdag.

Japan är rent.
Med tanke på att det bor 135 miljoner människor i landet, är det skinandes rent. Fakta är:

Japanerna är renliga av sig.

Allt de gör, sker med bästa precision. Om det då är elarbeten, asfaltsanlägging, rörmontering osv. Inga elavbrott, gatublockeringar eller vattenstopp har vi upplevt under det gångna året...då är vårt hus bland de första på ett nybyggt område.



Alla bilringar spolas av innan fordonen kör ut på gatan från en byggplats. Därefter spolas gatan ren för att avlägsna eventuella språavlämningar.

Denna sysselsättning trivs också hemmafruar med även om deras hus inte är ett arbetsfält. Medan de vattnar blommorna passar de på att skölja gatavsatsen framför huset.






Alla drar sitt strå till stacken, oberoende om det är nybygge eller rivningsobjekt. Bygget inlindas med presenningar för att visa hänsyn till närområdet.

Plank installeras, på tomtgränsen, inte en gatufil utanför arbetsfältet. Arbetet utförs med största diskretion.






I morse märkte vi dock när gatusoparna drog förbi, först med vattenspridaren...













med uppsamlaren hack i häl.

Gatorna lyser tomma från fastklibbade tuggummin, godispapper och tobaksfimpar. Det plockar varje medborgare med sig till de allmänna skräpkorgarna...som töms i god tid innan de svämmar över.







Andra uppsamlingspunkter finns utanför alla mataffärer. Skild sortering för äggkartonger, styrox- och mjölkförpackningar samt plastflaskor.

Varannan onsdag placerar vi ut korgar på gatan för insamling av metall, glas, paff, tidningar, kläder och icke brännbara föremål. Skrymmande föremål kräver byråkratiska åtgärder och tommare plånbok.

Tisdag och fredag sätt köksavfallet ut på gatan i speciella insamlingspåsar. Insamlarna lämnar kvar det brännbara skräpet om påsen har fel logo. Ordning och reda! Och ingen japan vill vara den som pantar på en stinkande skräppåse i denna värme eller vill ha påsen sönderhackad av hungriga fåglar.

Flaggan i topp för omsorgsfulla medborgare!

3 kommentarer:

  1. Å vad underbart!
    Här är det precis tvärtom...

    SvaraRadera
  2. Något för västvärlden att lära sig av Japanerna...
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Rikedom är att lära sig kulturskillnader.

    SvaraRadera