onsdag 15 december 2010

Lucia á la Osaka

Omringade onsdag.

I 20 år har den internationella skolan existerat i Osaka. Finlands flagga representerade en (1) gosse för några år tillbakas. Nu har vår Yngsting skapat historia i skolan. Inte endast som den tredje finländaren utan också som en långhårig blond 4-årig finlandssvensk Lucia.







Såsom traditionen startade i begynnelsen vandrade Lucia in med hembakta lussekatter och pepparkakor. Även om mörker och kyla uteblev skred Ljusets Drottning in och målade ett leende i varje åskådares ansikten.

Med modersstolthet och blodsprängda sentimentala ögon förklarade jag för publiken om denna 100 åriga finlandssvenska tradition. Att Äldstingens klasslärare heter Lucia fick eleverna att höja på ögonbrynen väl de lärde sig mera om namnets historia.



Hoppeligen kommer klassens tärnor och stjärngossar att bära med sig av Luciaupplevelsen ett tag framöver. Dagen när "framtidens ljus" fick gå med levande ljus i skolan och fotograferas av paparazzi till tonerna av svenskspråkig Luciasång.

6 kommentarer:

  1. Förstår att du är rörd. Det är något alldeles extra att vara med om sina barns julfester, avslutningar och allehanda uppträdanden. Det rör om långt nere i hjärteroten :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Lucia är nog det bästa med hela julen! Älskar den magiska stämningen och sångerna som hör till!

    SvaraRadera
  3. Vad fint att döttrarna fick dela denna tradition med sina klasskamrater! Kan inte tänka mig finare små lucior.

    Kramar från döttrarnas Faster

    SvaraRadera
  4. Vilket magiskt ögonblick det var för er och speciellt för en liten blond tös som bar luciakronan...

    SvaraRadera
  5. Du kan vara så stolt över era döttrar! Kan bara föreställa mig den blondaste tösen av dem alla skrida fram med luciakronan på hjässan!
    Det blev säkert ett minne för livet för Dig och alla andra!

    * KRAM *

    SvaraRadera
  6. Stolt-stoltare-stoltast var den 100cm långa Lucian.

    SvaraRadera