fredag 6 augusti 2010

Eldblommor

Fyrverkeri fredag.

Då och då sänder min Älskades chef hem ett öllager till oss vuxna och fruktjuicer till döttrarna. Ikväll levererade chefen personligen öllådan fram till vår ytterdörr. Törstsläckare behövs verkligen i denna hetta.

Det som chefen naturligtvis inte visste var att vi i grannskapet skulle tjuvstartat Hanabi, fyrverkerier eller eldblommor som japanerna kallar dem. Under augusti månad smäller de i knutarna runtom i Japan. Visserligen inte lika allvarligt som för 65 år sedan när Hiroshima gick upp i rök. Japanerna spatserar omkring i sina bomullskimonon, yukata, och njuter av kall öl.

"Förr i världen" var det bara de priviligerade som firade Hanabi. Fyrverkerierna beskådades efter en mättande middag ute till havs på en båt.

Vi "vanliga" utlänningar och japaner går 50 meter till närmsta affär och inhandlar ett raketpaket under 3 euro. Inte den massiva uppladdningen som under den österbottniska venetziaden.











Tillsammans med grannskapet placerade vi alla raketer i en hög (likt ett knytkalas). Att japanerna är världsmästare på att stå i kö syns även under fyrverkerismällandet.

Barnen säger i kör I-SA-NA-DO
plockar upp varsin raket
ställer sig i kö
tänder raketen...





omsorgsfulla som japanerna är placeras den avfyrade raketen i ett vattenämbar innan följande raket hämtas.











Med i varje raketpaket följer några historiska gammaldags raketer. Personligen var de mina favoriter. Den stubintunna raketen brann långsamt och gav strålandes vackra gnistor längs hela vägen.

Nytt för i år var att grannskapet fick tugga i sig Haribos godisbitar. Japanerna älskar allt som är segt. Ju segare desto bättre. Haribos gummigodisar hade större åtgång än den äkta finländska lakritsen som vi hamstrade med i fjol.

2 kommentarer:

  1. Hanabi, hanami.. Finns det fler hana..fester?
    Det låter mysigt med mörka kvällar och raketer :-)

    SvaraRadera
  2. Det japanska ordet HANA betyder näsa, men även blomma. Vi får utforska ytterligare ett år ifall det dyker upp flera Hana fester...återkommer.

    SvaraRadera