torsdag 14 april 2011

Vardagens Japan

Tohoku torsdag.

Efterskalv på efterskalv drabbar fortfarande landet ännu en månad efter den fruktansvärda jordbävnings-tsunami-kärnkraftskatastrofen. Japan, som är i beredskap att möta naturens grymhet, fick för mycket av det onda på en och samma dag att hantera.














Förändringarnas Japan har fört med sig mycket gott.







Ett axplock från vardagens Japan:
-Tokyoborna har lärt sig leva med att förbruka mindre elektricitet.
-Det existerar inte längre en morgon eller kvällsrusning. Tågen är konstant proppfulla.







-Baseballsäsongen har startat något senare. Startskottet inleddes med en tyst minut för de omkomna och saknade efter trippelkatastrofen. Skillnaden är att matcherna spelas dagtid istället för på upplysta arenor kvällstid. Samtliga spelare är utrustade med svarta sorgeband.












-Baseballproffsen, frisörer, massörer, sushikockar etc besöker Sendaiområdet för att muntra upp de utsatta och sprida hopp i deras vardag.








-Min mans företag har sponsorerat stora summor för att ge tak över huvud för universitetsstuderanden.















-Döttrarnas skola, OIS, ordnar penningsinsamling i olika former samt insamling av tusch, lim, kritor, origamipapper... för konstterapi för känslomässigt drabbade barn och ungdomar. Under våren kommer ett flertal jippon att ordnas för att så många som möjligt ska dra sitt strå till stacken för de utsatta i Fukushima.




-Osaka International har inte haft ett lika stort bortfall som t.ex. Tokyo 30% eller materiellt skadade Sendai International. Osaka International erbjuder studieplats för studeranden som inte kan fortsätta sin IB-linje på annan ort i Japan.













-Osaka Internationals äldsta studeranden, high school, inhiberar sin studieresa till Thailand och deltar i stället med att återupprätta Tohokuområdet.









Att jag får uppsöka tre affärer för att inhandla vatten och juice är en bisak till de "hemlösa" katastrofdrabbades vardag.









Japanerna är starka och ur denna katastrof kommer medborgarna att förenas i ett ännu starkare Japan.
En för alla -alla för en.

Knowing in part may make a fine tale, but wisdom comes from seeing the whole picture.
-Ed Young

5 kommentarer:

  1. än en gång skriver du på ett så fint och målande sätt. tck för att du delar med dig av dina tankar och upplevelser :)

    hoppas att allt är bra med dig och din familj trots omständigheterna?! ha en fortsatt bra dag. kramar till er

    SvaraRadera
  2. Den vackra naturen hjälper till att höja stämningen trots allt elände. Du bjuder på härliga bilder och allvarlig text.
    Njut av försommaren och lycka till med vattenjakten ;)

    SvaraRadera
  3. Så fint Sue, att du delar med dig så man får veta hur det går. Vet inte om du läst hos mig, men vi har yogat för Japan 3 fredagar i min lilla studio. De som har tränat har fått lägga så mycket de vill och pengaskålen har stått framme hela tiden och tillsammans med en väns yogastudio i Dublin så blev det 600 Euro, som en annan yogavän i Tokyo ska ta hand om till olika organisationer för de som blev föräldralösa. Oj, det blev en lång kommentar :) Kram!

    SvaraRadera
  4. Oh, vilken underbart vacker och harmonisk blogg. Fina foton. Det du skriver berör också djupt.
    Jag önskar er varmt lycka till i fortsättningen!

    SvaraRadera
  5. Så intressant och bra skrivet! Det är så skönt att läsa dina ord till skillnad mot massmedias...
    Fint att höra att japanerna växer samman ännu mer mitt i allt det svåra som fortfarande pågår... tänker på landet och dig och din familj ofta. Och håller tummarna för att skalven avtar nu och att all hjälp kommer fram dit den behövs mest!
    Stor kram

    SvaraRadera