måndag 14 mars 2011

Sakuratröst till Japan i sorg

Misströstande måndag.
Efter fredagens historiskt kraftiga jordskalv (9,0) har Japan drabbats av 303 jordbävningar.

Dödssiffran blir mer dyster för varje dag som går. Idag har ca 2000 personer hittats döda på olika stränder.

Många nära och kära är extremt oroliga över vår situation. Min Älskades företag är i beredskap att flyga oss ur landet om det så krävs. TV:n har hållits stängd för att barnen inte skall utsättas för den brutala verklighet som man översköljs med på varje kanal. Diskussionerna bland oss vuxna har sedan första kvällen av återseendet med våra gäster i princip bara svävat kring krisen.

Eftersom Osaka ligger 800 km från Sendai-regionen löper livet som "normalt" för vår familj och våra gäster. Skillanden är att flaskvatten får inhandlas endast 2l/kund. Det annars drickbara kranvattnet har förvandlats till brunt i Tokyo och Sendai-området har akut brist på drickbart vatten.

Vi har avbokat våra planer på ett förlängt veckoslut i Tokyo samt besöket till Disneyland som stängt i minst 10 dagar. Våra gäster hemresa försöks ombokas att starta från Osaka istället för Tokyo.

I Tokyo-området väntades elförbrukningen under måndagen stiga långt över tillgången och därför tvingades elbolaget till ransonering. Situationen vid kärnkraftverken i Fukushima är naturligtvis oroande, men samtidigt gör de ansvariga allt vad som krävs för att undvika att strålning drabbar omgivningen.

Det värsta som kunde ske är att invånarna i Tokyo skulle drabbas av panik - 30 miljoner flyende japaner är inget detta land behöver nu. Det positiva med krisen är att invånarna vågat börja visa känslor genom att hålla handen på sin älskade, något som inte är en vanlig syn i gatubilden. Hoppet om en ljusare framtid har tänts då de första tidiga blommorna på den nationella stoltheten körsbärsträdet har öppnat sig.




Förhoppningsvis kan ett sargat Japan gå starkare och mer enat ur denna kris som blottat vårt beroende av elektricitet och omättade behov av energi. Bristen på elektricitet gör att tågen står stilla. Människorna tvingas ta till bilen och bensinen tar slut och vägarna blir överfulla. Logistiken stannar då trafiken inte löper och matförråden tynar sakta. Sommarhettan är lyckligtvis ännu långt borta och håller energiförbrukningen nere ännu i några månader.

Inget ont som inte har något gott med sig.

3 kommentarer:

  1. Vill bara skicka en hälsning att ni ständigt finns i våra tankar!
    Hoppas innerligt att de ansvariga har läget under kontroll vid kärnkraftverken.

    * KRAM * Lena & co

    SvaraRadera
  2. Ser på nyheterna samtidigt som jag läser ditt inlägg här... gråtfärdiga reportrar talar om partiella härdsmältor... människor som letar efter anhöriga... vilken mardröm!

    SvaraRadera
  3. Dina rader är fantastiska Sue och vittnar om din styrka. Jag tänker på dig och din familj utöver tankarna på alla drabbade i Japan. Kramar!

    SvaraRadera