torsdag 31 december 2009

2009 Potpurri

Tänkvärda torsdag.

Vi kliver in i ett nytt årtionde medan fullmånen lyser på oss under nyårsafton. Om en väg till månen skulle finnas och vi idag skulle sätta oss i bilen och köra med en hastighet av 70 km/h skulle vi nå månen lagom till skolstarten i augusti.

Aftonen inbjuder till en perfekt tid för nyårsönskningar eftersom magin är starkare under fullmåne.


They always say time changes things,
but you actually have to change them yourself.
-An
dy Warhol


Från vår familj till er alla: Gott nytt 2010!
Tigerns år är fullt av möjligheter.

Snötäckta Pampas i Januari














Februari inbjuder till allt fler soltimmar.













Marssolen lockar med tilltugg ute på terassen.













April får min Älskade att njuta av karting.













Trädgården firar Majkalas.













Flyttlasset till Japan sker i Juni.













I Juli invigs vårt japanska hem. Skrymmande föremål lyfts in genom balkongen.














Vendingmaskinernas svalkande drycker är läskande gott i Augustihettan.













Lunchboxar behöver döttrarna när skolstarten sker i September.













En mängd restaurangbesök i Oktober.













November erbjuder till stillsamhet vid templen.













"Alltid redo utrustning" ifall jordbävningar skulle skaka till December.

onsdag 30 december 2009

Kinga shinnen

Otoshidama onsdag.

Juldekorationerna som japanerna pyntat sina trädgårdar med försvann kvickt efter julen. Förberedelserna inför nyårsfirandet inleds med storstädning efter den 24. december.

Mochibana
är en av nyårsdekorationerna. Kvistar pryds med segt ris, mochi, i färgerna vit och rosa. Symboliken bakom detta är att stimulera vårens blomning av plommon, aprikos och körsbär.

Medan vi västerlänningar sänder julkort föredrar japanerna nyårshälsningar, nengajyo. Kortet skall vara framme hos mottagaren den 1. januari. När japanerna vaknar på nyårsdagen är postlådan fylld med lyckohälsningar såsom
Kinga shinnen (Gott nytt år)
Akemashite o-medetō-gozaimasu
(Lycka till dig när nyåret gryr).

När vi västerlänningar ger varandra julgåvor får de japanska barnen istället nyårspengar, otoshidama. Pengarna överräcks i ett vackert kuvert. Summan varierar, men syskon får alltid lika mycket.
Vid ytterdörren placerar japanerna kadomatsu. En dekoration av tall, plommon och bambu, vilka symboliserar "Den kyliga säsongens tre vänner". Tallen är evigt grön och symboliserar varaktighet. Bambu kan böjas utan att spricka, en symbol för återhämtning. Bambuskotten har varierande längd och representerar himlen, mänskligheten och jorden. Dekorationen är upphängd i 14 dagar.











Hatsuhinode, årets första soluppgång, hör även till nyårsfirandet. Japanerna kör längs med kusten eller bestiger ett berg för att se soluppgången inför det nalkande året.


Månne grannen tar sin dekorerade bil för en körtur under nyårsnatten?

tisdag 29 december 2009

Lagom

Tillströmmande tisdag.

Vi flickor begav oss idag till affären för att fylla på
vårt tomma skafferi efter julhelgen. Köpcentret var allt annat än öde.

Någon julstress har jag inte noterat att japanerna skulle ha lidit av. Istället sprider förberedelserna inför nyåret en hektisk atmosfär runt infödingarna. Den 1. januari är den enda dagen under hela året som allting är stängt. Nyårsdagen, Ganjit, är den största festligheten av alla japanska ledigheter. Som bäst står alla hemmafruar, shufu, och tillreder en mängd traditionella japanska nyårsrätter för att inmundigas med släkt och vänner i dagarna tre.

Bakgrundsljudet från högklackade skor som gick i kapp fanns överallt. Kanske japanskorna skulle sakta in litegrann om de förstod betydelsen av det svenska ordet LAGOM eller synonymerna måttlig, någorlunda, rimlig, skälig...

Lagom är bäst.

Lagom lycka lever längst.





Den söta tösen som satt tryggt på pappans rygg verkar i alla fall förstå sig på ordet lagom.













Hundarna har lagom med tålamod med att vänta på sin matte.













Lagom innebär för barnen att alltid ha tid för att leka. Ingenting kan vara så viktigt för att leken skulle utebli.

Lagom med klädsel har barnen inte alltid en realistisk uppfattning om.








De organiska grönsakerna tenderar att vara mer än lagom stora. En vitkål på 20 kg är allt annat än lagom. (Om inte den ska föda en armé förstås).

Min ekoväns jumbostora morot på 800 gram skulle bli en lagom kompanjon bredvid vitkålen.

måndag 28 december 2009

Trumpetpicknik

Medryckande måndag.

Idag behövde "kalvarna" få lite större betesmark än den kala och platta gräsplätten utanför köksfönstret. Vi begav oss till en stor park på gångavstånd från vårt hus.

Döttrarna fick springa som lösa hundar, klättra som apor i träden, samla nötter som ekorrar, kasta flygplan, hoppa i vattenpölar, kliva på stenar m.m. En utedag som i alla fall tog fram mjölksyran i mina ben.


Av den kuperade terrängen att bedöma skulle golfentusiaster snabbt stå med sina klubbor i högsta hugg.











MEN golfarna är inte välkomna till parken med sina klubbor.













Istället är det fritt fram att öva på sin hemläxa inför nästa trumpetlektion.

Vi flickor passade på att slå två flugor i en smäll, njuta av trumpetkonsert under pickniken.









Förutom sjön och alla kullar var det nästan som att leka på vår finländska gårdsplan.

I parken växer havstorn.










Runt den offentliga toaletten växer Aloe Vera, citron timjan, doktor Westerlunds hälsoblomma, pelargoner, taklökar...

Nöden har ingen lag när småbarn är i farten. Det suveräna med japanska utetoaletter är att de är rena och utrustade med toalettpapper.

En gång undrade dock Äldstingen varför det låg en tidning med nakna kvinnor bredvid toastolen. Hmm, nöden har ingen lag när vuxna är i farten.



En äkta eller närmare bestämt fyra gröna granna granar.












Stockar i rad med vacker brun bark.













Årsringarna kunde räknas.

MEN skenet bedrar. Stockarna var tillverkade av hård plast.

söndag 27 december 2009

Midosuji

Ståtliga söndag.

Igår kväll tittade jag och min Älskade på filmen "Flickan som lekte med elden". Min Älskling har redan läst hela Larssons trilogi, men inte jag. En bok har sina fördelen med att beskriva detaljerna som alla gånger inte framkommer i filmen. Vi båda är lika stormförtjusta i denna film liksom i Män som hatar kvinnor. Nu gäller det att förbrilt vänta på att trilogins sista del Luftslottet som sprängdes kommer ut som DVD.



När kvällsmörkret föll 17:15 styrde vår familj till Midosuji i centrala Osaka. Vi kom inte för att beskåda alla bilarna som trängdes på den enkelriktade 7-filade gatan. Vår kvällspromenad var ämnad till att beundra den upplysta allén. Träd efter träd är dekorerat med ljus från roten upp till trädkronan. Kilometersvis står träden i parad upplysta endera i gult, blått eller rosa.






Finns det ingen trädstam så dekoreras hela barrträdet.













Finns det inga barr så dekorerar man plåten.
Inte bara fram i från.












Alla bilens profiler ska upplysas.













Nämnde jag att vi var i Midosuji? Jag menade att vi besökte Värmland i kväll.

Värmland är ett café.

lördag 26 december 2009

Grönbete

Löpande lördag.

Idag har döttrarna varit på grönbete. Vi har en "stor" (1000 m2) obebyggs tomt utanför köksfönstret. Därifrån har jag total uppsyn över dem. Som kalvar ut på grönbete sprang de omkring. Hand i hand med vinden som virvlade till deras hårsvall. Till ett äkta bete hör vitklöver. Med rosenröda kinder kom töserna in med en bukett vitklöver till annandag jul.




Någon traditionell julmat serverades inte i dag i vårt kök. Vi begav oss till en sushibar i närområdet. Från ett löpande band serveras allehanda sushiläckerheter. Det är bara att välja sina favoriter och ta för sig. Hälsosam snabbmat.
Matgästerna ser sushin tillredas av kockarna som står i mitten av restaurangen.







En av mina favoriter, Nasu, grillad äggplanta med söt sesamsås. Sushibaren har ett stort urval av grön sushi.












Megastora musselsushi smakar makabert.













På sushibandet serveras läckerheterna på fat. Fatens färg symbolisernar sushins prisklass. De billigaste sushibitarna kostar 105 yen medan de dyraste sushiportionen kostar 420 yen. Alla matgäster får sina magar mättade enligt egna tjockleken av plånboken.








När middagen är avslutad återstår det att räkna antalet tallrikar och betala sushikalaset.

fredag 25 december 2009

Rosa panter julgåva

Filosoferande fredag.

Idag får vi sjunga "När juldagsmorgon glimmar". Vad är det riktigt som glimmar? Snön, stjärnan, Jesusbarnet eller diamantörhängen?

Dagens jultraditioner har en helt annan karaktär än för flera århundraden sedan. Tack vare gångna tider använder vi härefter ordet julklapp. Ordet som har sitt ursprung från "klappen" på dörren innan gåvan slängdes in. Det skulle vara intressant att se minen på barn födda under detta århundrade när de skulle få en halmdocka eller vedträ som julklapp. Mycket av gåvotraditionen beror på hur vi vuxna agerar.



Nu under juletid kan det vara lämpligt att reflektera över sin egna givmildhet. Vi tänker inte alla enligt samma tankebanor. När vi föds har vi en uppfattning hur saker och ting hänger i hop. Vi har alla en egen teori. I The Bhagavad Gita indelas givmildheten i följande kategorier:

Giving simply because it is right to give, without thought of return, at a proper time, in proper circumstances, and to a worthy person. (Sattwic giving)

Giving with regrets or in the expectation of receaving some favor or of getting something in return. (Rajasic giving)

Giving at an inappropriate time, in appropriate circumstances, and to an unworthy person without affection or respect. (Tamasic giving)

Vilken inställning har vi och vad ger vi i arv åt våra barn?

Är dyra julklappar mer värdefulla än billigare? Stora paket mera attraktiva än små? Hårda gåvor mer tilltalande än de mjuka? Ska julfriden gå till att med ljus och lykta leka poliskommissarie Clouseau och söka efter diamanten Rosa Pantern?

torsdag 24 december 2009

Meri Kurisumasu

Tillställande torsdag.

Julafton.
Senaste jul satt vår familj med fötterna i het vit sand och njöt av den thailändska julen. Äldstingen levererade sin julklapp genom att hon lärde sig simma under självaste julafton. I år firas julen i Japan med en temperatur på 11 grader och ingen snö. Yngstingen har knappast en uppfattning om hur en traditionell finländsk jul firas. Vi firar julen på vårt sätt. Vi har egna traditioner oberoende var på jordklotet vi befinner oss.



Julen. En tid att stanna upp och reflektera.
Bryta loss från det rutinerade vardagsmönstret.
Låta frid och harmoni råda.











Döttrarna var oliiidligt otåliga på att vänta på julbocken. Vi ställde till med pepparkaksbak för att skingra tankarna på annat en stund. Äldstingen satt koncentrerat och serietillverkade änglar. Yngstingen var mest intresserad av att provsmaka degen.

Mitt i gräddandet kommer posteljonen med en sändelse. Äldstingens bästis från gruppfamiljedaghemmet sände julhälsningar.

Du är min bästa kompis på hela jordklotet.


Vår hemlagade julmiddag inleddes med:
avokado
grape- och vitlöksmarinerade räkor och musslor
rostade cashewnötter och solrosfrön










Huvudrätten bestod av:
julspett med skinka och polenta köttbullar
kikärtssallad
lingonsylt
Åbo senap









Dagsfärska hembakta havresemlor med gräddig salami.













Mörk öl, en mycket sällsynt dryck härborta.













Till efterrätt serverades risgrynsgröt
med glöggkryddade äpplen toppad med grädde och pepparkaka.











Den senaste veckan har posteljonen levererat paket på paket och mängder med julkort. Idag har vi öppnat försändelserna.
Ett stort TACK till alla som kommit ihåg våra tomtetöser som är stora beundrare av julbocken från Finland.


Vi har njutit av finländsk salmiak.





Krispig choklad













Gröna kulor













Julbocken lyckades hitta hem till oss under aftonen. Finns det något som slår överlyckliga tindrande barnaögon?! Det är vår värdefullaste gåva som inte går att köpas.



Fridfull julhelg!