torsdag 16 juni 2011

Tonari

Tillslutande torsdag.

Hittills denna månad har våra dagar fyllts med Sayonara-fester. Vid varje fest har vår familj fått konstatera att vi är omringade av värdefulla diamanter. Glittrande juveler som vi skulle vilja packa ner i kappsäcken och bringa med till hemlandet. Vem skulle ha trott att vår sociala krets skulle ha vuxit sig så stor under dessa år i Japan. Då återstår ännu många dagar innan juni månad är avslutad, vilket innebär ytterligare varma möten i gott sällskap.











Grannarna, tonari, ringde nyligen på ytterdörren och instämmde i kör: We will miss you medan de överräckte avskedsgåvor åt döttrarna. Att flytta som utlänning till ett så pass främmande land som Japan har sina utmaningar. Med språket som första tröskel. Vår familj får skatta oss lyckligt lottade över att ha varit omringade av trevliga grannar som dessutom har barn i samma lekålder.


(På bilden fattas en tös)



Vi har lärt oss att ta seden dit man kommer. När grannfrun säger Good morning istället för Ohayo gozaimasu upplever jag som att mötas halvvägs. Även om den verbala kommunikationen inte alltid fungerat flytande så har vi ändå alltid förstått varandra. En munter start på dagen är alltid ett leende från grannen liksom det sista innan ytterdörren låses för natten.







Som minne från grannbarnen har nu döttrarna Japans prinsessa Hello Kitty samt Disneys sessor.

5 kommentarer:

  1. Oj oj oj... Ni har så många fina minnen och upplevelser att packa ner i kappsäcken inför hemfärden!

    Kan bara i min vildaste fantasi tänka mig vilken berg och dalbana känslorna åker...

    * KRAM ! * // Lena

    SvaraRadera
  2. Tänk vad mycket relationer med andra betyder... i princip allt! När flyttar ni?

    SvaraRadera
  3. Den 28 juni flyttar vi till hotell för att ge utrymme åt flyttkarlarna att packa. Sen blir det två veckors semester i Okinawa och Kyushu för att slutligen ta farväl av Japan den 15 juli.

    SvaraRadera
  4. Blir varm i hjärtat när jag läser detta... och samtidigt lite sorgsen för att ni faktiskt är påväg... Jag vet ju vad det beror på, men hade ni någon tanke på att flytta snart i vilket fall som helst, eller beror allt på det som hänt? Hur som så har ni med er så mycket vackert när ni nu tar er vidare i livet.

    Boken din son har skrivit är helt underbar!!!:)

    KRAM

    SvaraRadera
  5. Expattiden var från begynnelsen tänkt att avslutas den 15 juli. Planerna har hållits, även om det blev ett oväntat och "ofrivilligt" besök till hemlandet efter katastrofen 11 mars.

    SvaraRadera